Sunday, February 14, 2016

4-6 January 2016 Current Affairs MCQ

1. Sand artist ............................. 's Santa Claus sculpture has been featured in Limca Book of Records.

a) Sudarsan Pattnaik

b) Sudarsan Rao

c)Sudarsan Pawar

d) Sudarsan Pali

Ans:a

 

2. The World Health Organization has declared the end of Ebola virus transmission in .........................

a) Nigeria

b) Sierra Leone

c) Liberia

d) Republic of Guinea

Ans:d

 

3. Renowned science-fiction writer died recently. Name him.

a) George Clayton Johnson

b) George Clayton Nolan

c) William F. Nolan

d) William F. Johnson

Ans:a

 

4. Who among the following has got additional charge of CEO of NITI Aayog.

a) Amitabh Kanwal

b) Amitabh Kamal

c) Amitabh Kant

d) Amitabh Krishna

Ans:c

 

5. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the new building of .............................. Parliament built by India.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Bangladesh

Ans:d

 

6. An Indian-origin software engineer named Nandagopal Lakshminarayanan has won a prestigious award in the .......... for creating an innovative electronic smart key system.

a) US

b) UK

c) Germany

d) Russia

Ans:b

 

7. Who among the following has been facing the prospect of a four-year ban from cricket?

a) Kevin Peterson

b) Kane Williamson

c) Syed Kirmani

d) Kusal Perera

Ans:d

 

8. Direct-selling FMCG firm Amway India has announced Bollywood actor ....................... as its brand ambassador to promote Nutrilite range of the products.

a) Farhan Akhtar

b) Aishwarya Rai

c) Priyanka Chopra

d) Katrina Kaif

Ans:a

 

9. ‘Make in India Week’ will start from Feb ..............

a) 12

b) 13

c) 14

d) 15

Ans:b

 

10. Who among the following will be new CEO of Adani Ports and SEZ?

a) Karan Adani

b) Taran Adani

c) Sharan Adani

d) Kanan Adani

Ans:a

 

11. .......................... has signed $12.65 billion deal with Russia for nuclear power plants.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Bangladesh

Ans:d

 

12. India and .................. has signed 16 pacts to deepen bilateral cooperation.

a) US

b) UK

c) Germany

d) Russia

Ans:d

 

13. The World Bank has approved an additional financial assistance to ...................... of $35 million.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Pakistan

Ans:d

 

14. ..................... government allowed India to build its first Naval Base on the Assumption Island in the Indian Ocean region as a joint project.

a) Ireland

b) Iceland

c) Seychelles

d) Germany

Ans:c

 

15. Government of ........................ has signed a MoU with Microsoft India on technology initiatives.

a) Karnataka

b) West Bengal

c) Maharashtra

d) Andhra Pradesh

Ans:d

 

16. Union Government has announced ............. new IT-based initiatives for citizen-centric health services.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans:b

 

17. Who among the following has been Former Chief Justice of Karnataka and Kerala High Courts Justice V S Malimath died recently.

a) Karnataka

b) West Bengal

c) Maharashtra

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

18. Indigenously developed Air-to-Air missile ................ was successfully test fired.

a) Astra

b) Shastra

c) Lakhsya

d) Vashta

Ans:a

 

19. Good Governance Day was observed on .............. December across the country.

a) 23

b) 24

c) 25

d) 26

Ans:c

 

20. Former Wicket-Keeper ........................ has been nominated for 2015 Col. CK Nayudu Lifetime Achievement Award.

a) Kevin Peterson

b) Kane Williamson

c) Syed Kirmani

d) Kusal Perera

Ans:c

 

21. IT major .................... has launched first of its kind ‘Tap N Pay’ contactless digital payment wallet MoboMoney for the Indian masses.

a) Wipro

b) Tech Mahindra

c) Infosys

d) Cognizant

Ans:b

 

22. Veteran Bollywood actress ................... passed away.

a) Wahida Rehman

b) Saira Bano

c) Sadhna

d) Asha Parekh

Ans:c

 

23. Indian Oil Corporation and Oil India Ltd have signed a memorandum of understanding with .................. national oil company Rosneft.

a) Russian

b) German

c) Spanish

d) British

Ans:a

 

24. ...................... has finally launched 4G telecom service.

a) Reliance Jio

b) BSNL

c) Uninor

d) Tata Indecom

Ans:a

 

25. RBI has released report of .................... Committee on Medium-term Path on Financial Inclusion.

a) Vijay Kelkar

b) Amit Shah

c) Deepak Mohanty

d) Sanjeev Verma

Ans:c

 

26. ......................... have bagged 'Export Quality Excellence' award for the 11th time in a row.

a) CRI Pumps

b) BRI Pumps

c) YRI Pumps

d) LRI Pumps

Ans:a

 

27. Who among the following has grabbed silver medal in the 18th edition of the Asian Luge Championship held in Japan?

a) Shiva Keshavan

b) Hidenari Kanayama

c) Kim Dong-hyeon

d) Kim Kanayama

Ans:a

 

28. The 18th Session of the India-.............. Joint Commission Meeting was held in New Delhi.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Egypt

Ans:b

 

29. Oscar-winning cinematographer ................... passed away recently.

a) George Clayton Johnson

b) George Clayton Nolan

c) Kim Dong-hyeon

d) Haskell Wexler

Ans:d

 

30. Report of Committee on Revisiting & Revitalizing PPP Model has been released.

a) Vijay Kelkar

b) Amit Shah

c) Deepak Mohanty

d) Sanjeev Verma

Ans:a

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment