Wednesday, February 3, 2016

7-9 December Current Affairs Quiz

1. India and............has announced commercial deals worth 9 billion pounds.

a) US

b) UK

c) Germany

d) China

Ans:b

 

2. Who among the following has grabbed the Brazilian Grand Prix trophy?

a) Michael Shoomarkar

b) Sebastian Vettel

c) Nico Rosberg

d) Lewis Hamilton

Ans:c

 

3. ................. government’s ambitious "Clean........,Green..........." initiative has earned itself a place in the Guinness Book of World Records.

a) UP

b) MP

c) Assam

d) West Bengal

Ans:a

 

4. The Centre, Andhra Pradesh and the World Bank have inked a $ .......... million credit deal for rural project.

a) 25

b) 35

c) 55

d) 75

Ans:d

 

5. Who among the following was appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations at New York?

a) Asoke Kumar

b) Hardeep Singh Puri

c) Syed Akbaruddin

d) Nirupam Sen

Ans:c

 

6. Children's book writer Kamala Laxman dead

i. A well-known author of children's books, , passed away in Pune on 14 November 2015 due to old age issues. She was 90.

ii. Widow of legendary cartoonist R.K. Laxman, Kamala was commissioned by the India Book House in the 1970s to write stories for children, such as Thama and His Missing Mother and tales of Tenali Raman. The Tenali Raman stories penned by her were later memorably serialised into 13 and telecast on Doordarshan.

iii. Kamala was born in Chennai. She attended St. Thomas' Convent and later graduated from Delhi's Indraprastha College. She also studied interior decoration from Sir J.J. School of Arts in Mumbai.

a) Brajesh C Mishra

b) Kamala Laxman

c) Syed Akbaruddin

d) Nirupam Sen

Ans:b

 

7. Veteran actor............................ passed away recently.

a) Saeed Siddiqui

b) Saeed Khan

c) Saeed Bhatkal

d) Saeed Jaffrey

Ans:d

 

8........................... Canada has launched Student GIC (Guaranteed Investment Certificate) Program for students aspiring to study in Canada.

a) ICICI Bank

b) Yes Bank

c) Axis Bank

d) HDFC Bank

Ans:a

 

9. Nokia announced that.......................would become the head of India.

a) Amr Karim El-Leithy

b) Sandeep Girotra

c) Syed Akbaruddin

d) Nirupam Sen

Ans:b

 

10. Healthcare booking platform Practo and taxi-hailing platform............... has announced a global partnership to help people reach doctors easily.

a) Meru Cabs

b) Ola Cabs

c) TaxiForSure

d) Uber Cabs

Ans:d

 

11. Who will join as the India chief executive officer at Standard Chartered Bank?

a) Ajay Kanwal

b) Zarin Daruwala

c)Vishakha Mulye

d) Sunil Kaushal

Ans:b

 

12. Who among the following has been appointed Executive Director to Asian Development Bank?

a) Swati Dandekar

b) Sweta Dandekar

c) Sneha Dandekar

d) Shruti Dandekar

Ans:a

 

13. Who among the following has been appointed as the Vice-Chairman and Managing Director of Philips India?

a) G Raja

b) I Raja

c) R Raja

d) V Raja

Ans:d

 

14. Who among the following has been appointed as India’s ambassador to China?

a) Aijay Keshav Gokhale

b) Vijay Keshav Gokhale

c) Sanjay Keshav Gokhale

d) Ranjay Keshav Gokhale

Ans:b

 

15. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the disinvestment of........percent paid up equity capital of Coal India Limited.

a) 8

b) 9

c) 10

d) 11

Ans:c

 

16. FIFA has banned Nepal football Chief ..................... for 10 years for corruption.

a) Ganesh Thapa

b) Ganesh Dhital

c) Ganesh Sharma

d) Ganesh Koirala

Ans:a

 

17. Who among the following has been clinched silver at World Junior Badminton Championships?

a) Siril Verma

b) R.M.V. Gurusaidutt

c) Sameer Verma

d) H.S. Prannoy

Ans:a

 

8. Australian cricketer ................................ has taken retirement from International cricket recently this month.

a) Brad Haddin

b) Mitchell Johnson

c) Ryan Harris

d) Shane Warne

Ans:b

 

19. Who has won silver medal at 2015 China Open Superseries Premier Badminton tournament?

a) Saina Nehwal

b) Xuerui Li

c) Sania Mirza

d) P.V. Sindhu

Ans:a

 

20. Thomas Cook India has signed pact with ......................

a) OYO Rooms

b) ZO Rooms

c) MakeMyTrip.Com

d) Zomato

Ans:a

 

21. Mahatma Gandhi International Centre was inaugurated in............

a) Cambodia

b) Matale

c) Colombia

d) Vietnam

Ans:b

 

22. Terrorists attacked six locations around..................killing around 160 civilians and injuring another 200 people.

a) China

b) Sri Lanka

c) Paris

d) North Korea

Ans:c

 

23. The first AMRIT outlet was opened at AIIMS...................for selling affordable drugs.

a) Nagpur

b) Delhi

c) Bangalore

d) Chennai

Ans:b

 

24. The International Day for Tolerance was observed across the world on ......... November.

a) 16

b) 17

c) 18

d) 19

Ans:a

 

25. Which state government has introduced Mobile Governance?

a) MP

b) Bihar

c) Jharkhand

d) UP

Ans:c

 

26. Indian cyclists have won..............medals on the opening day of Track Asia Cup.

a) Four

b) Five

c) Six

d) Seven

Ans:b

 

27. Which among the following city will host the first International Qawwali Festival 2016?

a) Hyderabad

b) Delhi

c) Lucknow

d) Varanasi

Ans:b

 

28. Indian Red Cross Society Secretary General died. Name him.

a) AP Agarwal

b) BP Agarwal

c) SP Agarwal

d) VP Agarwal

Ans:c

 

29. Which country has launched the first satellite for its newest early warning system, named EKS or Integrated Space System?

a) Russia

b) Czech Republic

c) Germany

d) Spain

Ans:a

 

30. Which among the following country has retained its Fed Cup crown?

a) Russia

b) Czech Republic

c) Germany

d) Spain

Ans:b

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment