Sunday, February 14, 2016

7-9 January 2016 Current Affairs MCQ

1. Which edition of Globe Soccer Awards 2015 was conferred in Dubai?

a) Fourth

b) Fifth

c) Sixth

d) Seventh

Ans:c

 

2. Who among the following has won the best player of the year of Globe Soccer Awards 2015?

a) Lionel Messi

b) Marc Wilmots

c) Josep Maria Bartomeu

d) Jorge Mendes

Ans:a

 

3. Who among the following has won the best club of the year of Globe Soccer Awards 2015?

a) Chennaiyin FC

b) Munich River Plate

c) FC Bayern

d) FC Barcelona

Ans:d

 

4. ........................., the founding member of metal band Motorhead, died recently.

a) Ian Fraser Lemmy Kilmister

b) Yu Yangyi

c) Vladimir Kramnik

d) Wesley So

Ans:a

 

5. ......................... and South Korea has reached agreement on issue of comfort women.

a) UK

b) Australia

c) Myanmar

d) Japan

Ans:d

 

6. ....................... has been named as Tournament director of 2016 Hockey India League.

a) Bjorn Isberg

b) Muthukumar Balakrisnan

c) Andy Mair

d) Andy Isberg

Ans:a

 

7. Chief Minister of Jammu and Kashmir ............................ passed away.

a) Mufti Mohammad Sayeed

b) Mehbooba

c) Bruna Abdullah

d) Umar Abdullah

Ans:a

 

8. Wattan Ko Jano initiative: A programme that aims to expose youth from .................... to rest of India

a) UP

b) Jammu and Kashmir

c) Bihar

d) Karnatka

Ans:b

 

9. ............................. will be India's Ambassador To Israel.

a) Pavan Kapoor

b) Ritesh Agarwal

c) Hemant Kumar

d) Saagar Govil

Ans:a

 

10. India has successfully test-fired indigenously developed ...................... at Pokhran.

a) MBRL Pinaka I

b) MBRL Pinaka II

c) MBRL Pinaka III

d) MBRL Pinaka IV

Ans:b

 

11. Union Cabinet has given nod for India-........................ Civil Nuclear Cooperation deal.

a) UK

b) Australia

c) Myanmar

d) Japan

Ans:b

 

12. Union Govt has approved constitution of 69 bridges on Trilateral Highway in ..........................

a) UK

b) Australia

c) Myanmar

d) Japan

Ans:c

 

13. BHEL has commissioned a Prayagraj Super Thermal Power Project unit in ...........................

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Andhra Pradesh

Ans:c

 

14. .................................. has been appointed as DG of National Centre for Good Governance.

a) Karishma Shah

b) Dr Gyanendra D Bandgaiyan

c) Divya Nettimi

d) Nisha Chittal

Ans:b

 

15. ............................. has been appointed as CMD of Madras Fertilizers.

a) AB Khare

b) I Vijay Kumar

c) Shamim Hanfi

d) Suranjan Das

Ans:a

 

16. ............................. has been elected as General President of 105th Indian Science Congress.

a) Achyuta Samanta

b) Ramakant Rath

c) Alok Rai

d) Suranjan Das

Ans:a

 

17. Noted Gujarati writer ......................... passed away recently.

a) Harish Trivedi

b) Labshankar Thakar

c) Chandrakant Patil

d) Leeladhar Mandloi

Ans:b

 

18. ............................. has been appointed as Odisha Government’s Technical Advisor.

a) Karishma Shah

b) Dr Gyanendra D Bandgaiyan

c) Divya Nettimi

d) Sam Pitroda

Ans:d

 

19. HAL has tied up with Russian firm Rostech to build .............. Kamov helicopters.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

Ans:b

 

20. Indian Navy has successfully test fired ....................... long range missile from INS Kolkata.

a) Barak-5

b) Barak-6

c) Barak-7

d) Barak-8

Ans:d

 

21. Paramilitary forces soon to have ...................% reservation for women in constable level position.

a) 13

b) 23

c) 33

d) 43

Ans:c

 

22. International media conference was held in ......................

a) Mysuru

b) Bangalore

c) Hyderabad

d) Chennai

Ans:a

 

23. Soon ........................... will get Cauvery river gallery.

a) Mysuru

b) Bangalore

c) Hyderabad

d) Chennai

Ans:a

 

24. Industry body Internet and Mobile Association of India has appointed Freecharge founder ............................ as chairman.

a) Nishant Rao

b) Kunal Shah

c) Vishwas Patel

d) Ashish Patel

Ans:b

 

25. Noted Gujarati writer ........................... has been selected for 51st Jnanpith award.

a) Harish Trivedi

b) Raghuveer Chaudhary

c) Chandrakant Patil

d) Leeladhar Mandloi

Ans:b

 

26. China has launched ..................... dual-used geostationary satellite.

a) Gaofen-2

b) Gaofen-3

c) Gaofen-4

d) Gaofen-5

Ans:c

 

27. Veteran singer .............................passed away recently.

a) Dinesh Misra

b) Subir Sen

c) Chandrakant Patil

d) Leeladhar Mandloi

Ans:b

 

28. Ex Chief of Indian Army General .............................. passed away recently.

a) Om Prakash Malhotra

b) Ritesh Agarwal

c) Hemant Kumar

d) Saagar Govil

Ans:a

 

29. ................................. has bagged gold at National Weightlifting Championship.

a) Sushila Panwar and Lalchhanhimi

b) Sushila Panwar and Daljit Kaur

c) Lalchhanhimi and Rajwant Kaur

d) Rakhi Haldar and Kavita Devi

Ans:d

 

30. Which among the following state has won maiden Vijay Hazare trophy?

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Andhra Pradesh

Ans:a

newGet Download Current Affairs Today Android App Now: Get Updated

sponsored links

sponsored links

0 comments:

Post a Comment