Thursday, January 28, 2016

10 NEW/REVISED SCHEMES FOR DISABLED PERSONS UNDER THE NATIONAL TRUST

10 NEW/REVISED SCHEMES FOR DISABLED PERSONS UNDER THE NATIONAL TRUST
Union Minister for Social Justice & Empowerment Thaawar Chand Gehlot has announced the launching of Sugamya Bharat Abhiyan(Accessible India
Campaign), on December 3, 2015 by the Prime Minister. The Minister was addressing a programme on the launching of new/revised schemes of National Trust for the welfare of persons with Autism, Cerebral Palsy, Mental Retardation and Multiple Disabilities in New Delhi. He also announced that number of categories of disability will also be increased from  7 to 19, so that more number of disabled could be brought into the ambit of  government’s new initiatives.
List of Schemes
SAMARTH  Respite Care Scheme
NIRAMAYA  Health Insurance Scheme
GYAN PRABHA  Educational support Scheme
GHARAUNDA  Group Home for Adults Scheme
BADHTE KADAM Awareness and Community Interaction Scheme
PRERNA  Marketing Assistance Scheme
SAMBHAV  Aids and Assisted Devices Scheme
SAHYOGI  Caregiver training scheme
DISHA  Early Intervention and School Readiness Scheme
VIKAAS  Day Care Scheme

4-6 December 2015 Current Affairs Quiz

1. Nuclear capable surface-to-surface...............missile was successfully test-fired recently.

a) Agni-IV

b) Agni-V

c) Agni-VI

d) Agni-VII

Ans:a

 

2. The Board of Control for Cricket in India has excluded Barabati stadium in Odisha from the list of newly declared Test venues.

a) MP

b) UP

c) Rajasthan

d) Orissa

Ans:d

 

3. ...................... will be Chief Guest at 2016 Republic Day celebrations in New Delhi.

a) Ram Baran Yadav

b) Nicolas Sarkozy

c) Francois Hollande

d) Vladimir Putin

Ans:c

 

4. The Union Government has signed................. million US dollar loan agreement with Asian Development Bank to continue improving rural roads.

a) 173

b) 273

c) 373

d) 473

Ans:b

 

5. .................... has inked MoUs with six countries in the International Civil Aviation Negotiations.

a) UAE

b) India

c) Afghanistan

d) Pakistan

Ans: b

 

6. Indian-origin barrister Kalyani Kaul was sworn-in as Circuit Judge in ........

a) US

b) UK

c) Canada

d) Germany

Ans: b

 

7. Who among the following has been appointed as IMF's Executive Director?

a) Subir Gokarn

b) Sameer Gokarn

c) Sooraj Gokarn

d) Sanjay Gokarn

Ans: a

 

8. World Science Day for Peace and Development was observed on.............November across the world.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans:a

 

9. ..................... has ben re-elected to UN Commission on International Trade Law.

a) New York City

b) India

c) Vienna

d) Guatemala

Ans:b

 

10. Justice..........................appointed as the Ethics Officer at BCCI.

a) AP Shah

b) HP Shah

c) SP Shah

d) VP Shah

Ans:a

 

11. India's.........................communication satellite was launched successfully.

a) GSAT-13

b) GSAT-14

c)GSAT-15

d) GSAT-16

Ans: c

 

12. India's PM Narendra Modi has inaugurated Ambedkar memorial in...............

a) New York

b) London

c) Spain

d) Boston

Ans: b

 

13. The year 2017 has been announced as the..............-India Year of culture.

a) US

b) UK

c) Canada

d) Germany

Ans: b

 

14. ................................ from Liberia has won the 2015 International Children's Peace Prize.

a) Abraham M Keita

b) Abdul M Keita

c) Abram M Keita

d) Abbas M Keita

Ans: a

 

15. A leading UAE-based bank Emirates NBDhas announced a partnership deal with.................to help NRI customers in the gulf.

a) Reserve Bank of India

b) State Bank of India

c) Bank of India

d) Union Bank of India

Ans:b

 

16. Supreme Court has upheld.................. Government’s ban on online lotteries

a) Kerala

b) Karnataka

c) Tamil Nadu

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

17. A court of...................asked Facebook to stop tracking the country's Internet users.

a) Brussels

b) Brazil

c) Belgium

d) Boston

Ans:c

 

18. ......................... and South Australia has signed the historic Sister-State Agreement to boost export and investment opportunities between the two states.

a) MP

b) UP

c) Rajasthan

d) Orissa

Ans:c

 

19. Prof ................................ headed Committee of Eminent Persons CEP on JEE has submitted its report.

a) Ashok Misra

b) Akshay Misra

c) Abhay Misra

d) Aman Misra

Ans:a

 

20. The Foreign Investment Promotion Board has cleared four FDI proposals worth ₹.................. crore including that of pharma firm Lupin.

a) 284

b) 384

c) 484

d) 584

Ans:b

 

21. Bank of International Settlement has elected..........................as its vice-chairman.

a) Raghuram Rajan

b) YV Reddy

c) Manmohan Singh

d) P Chidambaram

Ans:a

 

22. Swachh ................ Abhiyan has been launched in ............ to remove debris and garbage lying in various localities.

a) Delhi

b) Mumbai

c) Gujarat

d) Bihar

Ans:a

 

23. Indiabulls Housing Finance Ltd. (IHFL) has acquired a............ per cent stake in OakNorth Bank of the U.K.

a) 20

b) 30

c) 40

d) 50

Ans:c

 

24. Rhythm and Blues legend.....................died recently.

a)

b) Allen Toussaint

c)

d)

Ans:b

 

25. India-Russia Joint Military Exercise Indra-2015 has begun in......................

a) MP

b) UP

c) Rajasthan

d) Orissa

Ans:c

 

26. The book titled "What Happened to Netaji?" was authored by former journalist ...................

a) Anuj Dhar

b) Aman Dhar

c) Abhay Dhar

d) Amar Dhar

Ans:a

 

27. ............................. Pt. Shiv Kumar Sharma was honoured with Kala Shikhar award.

a) Violin maestro

b) Flute maestro

c) Classical Singer

d) Santoor maestro

Ans:d

 

28. Defence Minister Manohar Parrikar has commissioned the India Coast Guard Offshore Patrol Vessel,........................in Goa.

a) Samanvay

b) Sambhav

c) Samarth

d) Sanchar

Ans: c

 

29. ............................ led Indian team has won NASA award for Burst Prevention & Puncture Curative technology.

a) Samar Panda

b) Sanjay Panda

c) Sajin Panda

d) Sameer Panda

Ans: d

 

30. Annual Hundred Drums Wangala Festival has begun in......................

a) Mizoram

b) Arunachal Pradesh

c) Manipur

d) Meghalaya

Ans: d

December 1-3 ,2015 Current Affairs Quiz

1. Which country is currently building world’s largest animal cloning factory ?

a) United States

b) United Kingdom

c) China

d) Japan

Ans:c

 

2. Who among the following has won Delhi Half Marathon?

a) Birhanu Legese and Cynthia Limo

b) Bob Fitzsimmons and Kenyan Cynthia Limo

c) Lennox Lewis and Kenyan Cynthia Limo

d) Frank Bruno and Kenyan Cynthia Limo

Ans:a

 

3. Which among the following country has defeated Bangladesh to win Under-19 Tri-Series cricket title ?

a) Pakistan

b) India

c) Australia

d) UK

Ans:b

 

4. Who among the following is the most powerful woman in the Indian business sector as per Fortune India?

a) Shikha Sharma

b) Arundhati Bhattacharya

c) Chanda Kochhar

d) Meena Ganesh

Ans:b

 

5. '.................... in Shanghai’ Cultural Week was inaugurated at Shanghai.

a) India

b) Pakistan

c) UK

d) US

Ans:a

 

6. The 21st International Conference on Frontiers in Yoga Research and its Applications will be held in .....................

a) Bengaluru

b) Kochi

c) Chennai

d) Hyderabad

Ans:a

 

7. Who among the following has been appointed as Secretary General of Commonwealth of Nations?

a) Patricia Scotland

b) Patricia Swiss

c) Patricia Norway

d) Patricia English

Ans:a

 

8. ICC suspended West Indies Sunil Narine for illegal bowling action.

a) Wiecket Fielder

b) Batsman

c) Spinner

d) Umpire

Ans:c

 

9. PV Sindhu has won Macau Open Grand Prix Gold Badminton tournament for.........consecutive time.

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans:b

 

10. India and.....................has co-developed LRSAM missile successfully flight-tested.

a) Italy

b) Iraq

c) Iran

d) Israel

Ans: d

 

11. Who among the following has been appointed as Head of Retail Banking in Dubai-Based Mashreq's Banking Group.

a) Som Subroto

b) Sanjay Subroto

c) Shekhar Subroto

d) Sameer Subroto

Ans:a

 

12. Which state government has launched the Agro-Processing and Agri-Marketing Promotion Policy 2015?

a) MP

b) UP

c) Rajasthan

d) Orissa

Ans:c

 

13. Who among the following was dethroned as the ICC Chairman?

a) N Srinivasan

b) R M Lodha

c) Gurunath Meiyappan

d) Shashank Manohar

Ans:a

 

14. Great Britain has defeated....................to win 2015 Davis Cup tennis title.

a) Australia

b) Brazil

c) Belarus

d) Belgium

Ans:d

 

15. Congress MLA Sadanand Singh has taken oath as Pro-tem Speaker of ................ Assembly.

a) Orissa

b) MP

c) UP

d) Bihar

Ans:d

 

16. Mercedes driver...........................has won 2015 Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix.

a) Nico Rosberg

b) Lewis Hamilton

c) Fernando Alonso

d) Jenson Button

Ans:a

 

17. ......................... football icon Joe Marston died recently.

a) Australian

b) American

c) Russian

d) Spanish

Ans:a

 

18. Azim Premji has ranked.................. in the recent Wealth-X released World's 20 most generous people list

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans:c

 

19. The Russian.......................Eldar Ryazanov died recently.

a) Painter

b) Singer

c) Actor

d) Film-maker

Ans:d

 

20. Who among the following has defeated Wladimir Klitschko to become world heavyweight champion?

a) Bob Fitzsimmons

b) Lennox Lewis

c) Tyson Fury

d) Frank Bruno

Ans:c

 

21. Mauricio Macri has won the Presidential election of which country?

a) Morrocco

b) Malaysia

c) Argentina

d) Iran

Ans:c

 

22. Who among the following noted litterateur passed away?

a) Surendra Upadhyay

b) Ramendra Upadhyay

c) Mahendra Upadhyay

d) Narendra Upadhyay

Ans:a

 

23. ICC has appointed................female umpires for ICC Women’s World Twenty20 Qualifier.

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Ans:c

 

24. P Uday Bhaskar has been appointed as Chairman of .................... Public Service Commission.

a) Karnataka

b) Tamilnadu

c) Andhra Pradesh

d) Kerala

Ans:c

 

25. Eminent Japanese ................... Noboru Karashima passed away.

a) Actor

b) Historian

c) Writer

d) Painter

Ans:b

 

26. Who among the following has been appointed as CFO of OlaCabs?

a) Mitesh Bansal

b) Mitesh Shah

c) Rajiv Shah

d) Rajiv Bansal

Ans:d

 

27. Now the trucks passing through.....................will have to pay ‘green tax’.

a) Delhi

b) Mumbai

c) Gujarat

d) UP

Ans:a

 

28. ....................... has been declared Ebola-free by the World Health Organisation.

a) India

b) South Africa

c) Guinea

d) Sierra Leone

Ans:d

 

29. India’s.........................has won the gold medal in the 10m air pistol women’s event at the 13th Asian Shooting Championship.

a) Nivetha

b) Heena Sindhu

c) Sunitha

d) Nivedita

Ans:b

 

30. Who among the following has been re-elected as president of Asian Tennis Federation?

a) Anil Khanna

b) Amar Khanna

c) Abhay Khanna

d) Akshay Khanna

Ans:a