Sunday, February 21, 2016

28-31 Current Affairs MCQ Quiz

1. The 6th National Voters’ day was observed with theme Inclusive and Qualitative Participation across the country on .............. January.

a) 24

b) 25

c)26

d) 27

Ans:b

 

2. Who among the following has won Presidential election of Portugal?

a) Marisa Matias

b) Marcelo Rebelo de Sousa

c) Anibal Cavaco Silva

d) Antonio Sampaio da Novoa

Ans:b

 

3. The .......................... Government has launched Giriputrika Kalyana Pathakam Scheme to support the tribal women in their quest for livelihood.

a) Tamil Nadu

b) Karnataka

c) Andhra Pradesh

d) Kerala

Ans:c

 

4. Eminent Tabla player ........................ passed away recently.

a) J.P. Nadda

b) Gyan Prakash Ghosh

c) Shankar Ghosh

d) Anath Nath Bose

Ans:c

 

5. India and ............. has inked 16 agreements including chopper venture

a) Spain

b) France

c) Germany

d) CHina

Ans:b

 

6. IPS officer ...................... has become India's first civil servant to scale Mount Vinson Massif.

a) Aparna Kumar

b) Sajeev Koshy

c) Sajeev Kawan

d) Henri Tiphagne

Ans:a

 

7. Chennupati Jagadish and Jay Chandra was honoured with Order of .............

a) Australia

b) France

c) England

d) South Africa

Ans:a

 

8. Indian activist ................. was selected for Amnesty International Human Rights Award 2016.

a) Aparna Kumar

b) Sajeev Koshy

c) Sajeev Kawan

d) Henri Tiphagne

Ans:d

 

9. Australian batsman ...................... has won Allan Border Medal 2016.

a) Abe Vigoda

b) Marvin Minsky

c) David Warner

d) Chrisopher Rühr

Ans:c

 

10. Ministry of Culture has released a commemorative coin of ...........rupees and a circulation coin of ...... rupees on Lala Lajpat Rai's 150th birth anniversary.

a) 150, 10

b) 150, 20

c) 150, 50

d) 150, 100

Ans:a

 

11. The ......... th Republic Day of India was celebrated across the nation.

a) 64

b) 65

c) 66

d) 67

Ans:d

 

12. President of .................... was the chief guest at 67th Republic Day parade.

a) France

b) Japan

c) Singapore

d) Malaysia

Ans:a

 

13. India and .................has inked 14 MoUs including 36 Rafale Aircraft deal.

a) France

b) Japan

c) Singapore

d) Malaysia

Ans:a

 

14. Manipal Hospitals has become ...................first centre for MRCP practical assessment of examination skills examination in collaboration with UK-based Royal College of Physicians Federation.

a) Arunachal Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans:d

 

15. International Solar Alliance headquartered in National Institute of Solar Energy in ........... with United Nations as Strategic Partner.

a) India

b) France

c) England

d) South Africa

Ans:a

 

16. Who among the following has won FIH Player of the Year (Men) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) David Harte

b) Chrisopher Rühr

c) Robert Van der Horst

d) Abe Vigoda

Ans:c

 

17. Who among the following has been Who among the following has won FIH Player of the Year (Women) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) Joyce Sombroek

b) Lily Owsley

c) Lidewij Welten

d) Abe Vigoda

Ans:c

 

18. 150th birth anniversary of great freedom fighter Lala Lajpat Rai was celebrated on.........January.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans:c

 

19. International Day of Commemoration in memory of the victims of the Holocaust was observed on .............. January across the world.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans:b

 

20. Indian Computer Emergency Response Team has signed cybersecurity agreement with ......................

a) Malaysia

b) Japan

c) Singapore

d) All of the above

Ans:d

 

21. ....................’ Shivnarine Chanderpaul got retired from international cricket.

a) South Africa

b) West Indies

c) England

d) India

Ans:c

 

22. Who among the following has won goalkeeper of the year (women) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) Joyce Sombroek

b) Lily Owsley

c) Lidewij Welten

d) Abe Vigoda

Ans:a

 

23. Who among the following has won goalkeeper of the year (men) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) David Harte

b) Chrisopher Rühr

c) Robert Van der Horst

d) Abe Vigoda

Ans:a

 

24. Who among the following has won Rising Star of the Year (Women) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) Joyce Sombroek

b) Lily Owsley

c) Lidewij Welten

d) Abe Vigoda

Ans:b

 

25. Who among the following has won Rising Star of the Year (Men) in the FIH Hockey Stars awards 2015?

a) David Harte

b) Chrisopher Rühr

c) Robert Van der Horst

d) Abe Vigoda

Ans:b

 

26. Who among the following has been appointed the new Chairman and Managing Director of General Insurance Corporation of India?

a) Marisa Matias

b) Marcelo Rebelo de Sousa

c) Anibal Cavaco Silva

d) Alice Vaidyan

Ans:d

 

27. Who among the following has won ITTF World Junior Circuit Finals?

a) Izumo Takuto and Ettore Scola

b) Ettore Scola and Zhu Chengzhu

c) Izumo Takuto and Zhu Chengzhu

d) Izumo Takuto and Marisa Matias

Ans:c

 

28. Senior lawyer Ujjwal Nikam will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:c

 

29. Bollywood actor Ajay Devgn will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:c

 

30. Bollywood actor Priyanka Chopra will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:c

 

31. ...................... Government has inkd MoU to join Ujwal Discom Assurance Yojana Scheme.

a) Arunachal Pradesh

b) Rajasthan

c) Kerala

d) Karnataka

Ans:b

 

32. India and ................... has signed a Protocol to amend the existing Double Taxation Avoidance Convention to curb instances of tax evasion.

a) Australia

b) France

c) Armenia

d) South Africa

Ans:c

 

33. India has overtaken as the world’s largest rice exporter in the year 2015.

a) Australia

b) Thailand

c) England

d) South Africa

Ans:b

 

34. ...................has acquired cloud-based computing firm KBACE Technologies

a) Infosys

b) Cognizant

c) TCS

d) Wipro

Ans:b

 

35. India has successfully test fired ................. missile at Chandipur.

a) Nag

b) Akash

c) Astra

d) Vayu

Ans:b

 

36. .................... , the pioneer of Artificial Intelligence, died recently.

a) Abe Vigoda

b) Marvin Minsky

c) Lidewij Welten

d) Chrisopher Rühr

Ans:b

 

37. Veteran Bollywood actress ................was honoured with the third Yash Chopra Memorial award.

a) Waheeda Rehman

b) Jaya Bachchan

c) Rekha

d) Saira Bano

Ans:c

 

38. Kerala dentist ...................... was honoured with Order of Australia.

a) Sajeev Kumar

b) Sajeev Koshy

c) Sajeev Kawan

d) Sajeev Keira

Ans:b

 

39. Hollywood actor .................... passed away recently.

a) Abe Vigoda

b) Marvin Minsky

c) Lidewij Welten

d) Chrisopher Rühr

Ans:a

 

40. President Rule was imposed in ......................

a) Arunachal Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Ans:a

25-27 January 2016 Current Affairs MCQ Quiz

1. ................................. has been re-elected as BJP president

a) Anant Kumar

b) M. Venkaiah Naidu

c)Rajnath Singh

d) Amit Shah

Ans:d

 

2. India's largest and tallest tricolour was hoisted at ..................

a) Ranchi

b) Udaipur

c) Jaipur

d) Jaisalmer

Ans:a

 

3. India’s digital payment startup company TranServ has launched country’s first Social Mobile Wallet named ...............

a) Adio

b) Edio

c) Idio

d)Udio

Ans:d

 

4. Mosquito-borne................virus has created panic over birth defects in Latin America.

a) Sinka

b) Dinka

c) Linka

d) Zinka

Ans:d

 

5. .................has topped in 2015 human development index in the South Asia Region.

a) Indonesia

b) Myanmar

c) Sri Lanka

d) Malaysia

Ans:c

 

6. Former CAG Vinod Rai will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

7. Reliance Industries founder late Dhirubhai Ambani will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

8. Bollywood actor Anupam Kher will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

9. Singer Udit Narayan will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

10. Sportspersons Sania Mirza will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

11. World Economic Forum meeting was held in ......................

a) Switzerland

b) Moldovan

c) Luxembourg

d) UK

Ans:a

 

12. Eminent ................... Mrinalini Sarabhai passed away recently.

a) Singer

b) Dancer

c) Painter

d) Actor

Ans:b

 

13. Indian Mi-25 helicopters will join ............... Air Force.

a) UAE

b) Iraq

c) Iran

d) Afghan

Ans:d

 

14. The Delhi Metro Rail Corporation has signed an interim consultancy agreement for light metro projects in ...................

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Jammu and Kashmir

d) Gujarat

Ans:a

 

15. .................... has won 2014-2015 Syed Mushtaq Ali Trophy.

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Jammu and Kashmir

d) Gujarat

Ans:a

 

16. ................... has clinched the Malaysia Masters Grand Prix Gold title.

a) Sania Mirza

b) Kristy Gilmour

c) P.V. Sindhu

d) Saina Nehwal

Ans:c

 

17. Who among the following has won the first T20 Asia cup cricket for blind?

a) India

b) Pakistan

c) Sri Lanka

d) Malaysia

Ans:a

 

18. Malayalam actor ................... passed away recently.

a) K P A C Lalitha

b) Kalpana

c) Kaviyoor Ponnamma

d) Raghubar Das

Ans:b

 

19. ................. film director Ettore Scola died recently.

a) Spanish

b) Italian

c) German

d) Dutch

Ans:b

 

20. ......................'s Umaid Bhawan Palace has been named the world's best hotel of 2016.

a) Jodhpur

b) Udaipur

c) Jaipur

d) Jaisalmer

Ans:a

 

21. Actor Rajnikanth will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

22. Sportspersons Saina Nehwal will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:b

 

23. Spiritual Guru Sri Sri Ravi Shankar will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

24. Media baron Ramoji Rao will be conferred with which award?

a) Padma Vibhushan

b) Padma Bhushan

c) Padma Shri

d) None of These

Ans:a

 

25. How many people have been awarded with Padma Vibhushan this year?

a) Four

b) Five

c) Six

d) Seven

Ans:b

 

26. The 19th National Conference on e-Governance was held in ................

a) Mumbai

b) Indore

c) Nagpur

d) Kolkata

Ans:c

 

27. ..................... parliament has appointed Pavel Filip as Prime Minister.

a) Switzerland

b) Moldovan

c) Luxembourg

d) UK

Ans:b

 

28. ........................ has taken charge as Executive Director of Greenpeace India.

a) Atulesh Jindal

b) A K Jain

c) Ravi Chellam

d) Samit Aich

Ans:c

 

29. Nai Manzil Scheme was launched in .............................

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Jammu and Kashmir

d) Gujarat

Ans:c

 

30. IRS officer ............................ has been appointed as Chairman of Central Board of Direct Taxes.

a) Atulesh Jindal

b) A K Jain

c) Ravi Chellam

d) Samit Aich

Ans:a

22-24 January Current Affairs mcq Quiz

1. India slips to ........ rank in global talent competitiveness.

a) 69

b) 79

c)89

d) 99

Ans:c

 

2. Union Cabinet has approved MoU between India & ............... on cooperation in governance reforms.

a) UK

b) US

c) Denmark

d) Singapore

Ans:a

 

3. Union Government has sanctioned ................... crore rupees for infrastructure projects in Tamilnadu.

a) 13000

b) 23000

c) 33000

d) 43000

Ans:c

 

4. Amitabh Bachchan and Priyanka Chopra has replaced ........................ as 'Incredible India' brand ambassadors

a) Aamir Khan

b) Salman Khan

c) Shahrukh Khan

d) Imran Khan

Ans:a

 

5. RBI asks banks to stop Rs ...............notes without security thread.

a) 10

b) 50

c) 100

d) 1,000

Ans:d

 

6. World’s oldest man Yasutaro Koide died at 112 in ...............

a) China

b) Thailand

c) Japan

d) South Korea

Ans:c

 

7. The Eagles' guitarist passed away recently. Name him.

a) Guenter Butschek

b) Glenn Frey

c) Stephen Hendry

d) Alexandra Palace

Ans:b

 

8. Who has been appointed as CEO and MD of Tata Motors?

a) Guenter Butschek

b) Glenn Frey

c) Stephen Hendry

d) Alexandra Palace

Ans:a

 

9. Ronnie O'Sullivan has defeated ......................... to win sixth Snooker Masters title.

a) Ralf Speth

b) Barry Hawkins

c) Alexandra Palace

d) Stephen Hendry

Ans:b

 

10. Delhi Acers has defeated ....................... Rockets to clinch Premier Badminton League title.

a) Mumbai

b) Chhattisgarh

c) Maharashtra

d) Kolkata

Ans:a

 

11. ....................... was successfully launched IRNSS-1E satellite.

a) PSLV-C30

b) PSLV-C31

c)PSLV-C32

d) PSLV-C33

Ans:b

 

12. ...............................Government has reconstituted the Commission for Backward Classes.

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans:b

 

13. Veteran journalist ......................... passed away recently.

a) Aroon Tikekar

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Rostow Ravanan

Ans:a

 

14. .................... Government has signed a MoU with Tata Trust for for skill training of youth.

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans:a

 

15. ....................... has been elected President of the Institute of Company Secretaries of India for 2016.

a) Aroon Tikekar

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Mamta Binani

Ans:d

 

16. Oscar for Indian-origin actor and producer ..................... in technical category.

a) Raj Thakkar

b) Rahul Thakkar

c) Ramesh Thakkar

d) Raman Thakkar

Ans:b

 

17. PM Narendra Modi has released book titled "The Z Factor" written by ...................

a) Navin Rai

b) Subhash Chandra

c) Akshay Thakkar

d) Manan Thakral

Ans:b

 

18. CCEA has approved setting up of over ................. MW of Grid-connected Solar PV Power Projects.

a) 2000

b) 3000

c) 4000

d) 5000

Ans:d

 

19. ISRO and .................. Institute has signed MoU on cooperation in space exploration.

a) Switzerland

b) Kuwait

c) Luxembourg

d) UK

Ans:b

 

20. India's fighter aircraft light combat aircraft , .................., will take part in the three-day Bahrain International Airshow.

a) Tejas

b) Nag

c) Astra

d) Agni

Ans:a

 

21. Draft report of Justice ..................... Committee will simplify Income-tax Act, 1961 released

a) A V Easwar

b) C V Easwar

c) SV Easwar

d) R V Easwar

Ans:d

 

22. .................... lyricist and film-maker Lakshman Rao Mohite alias Geethapriya died recently.

a) Kannada

b) Telugu

c) Malyalam

d) Tamil

Ans:a

 

23. World Bank will fund .................... million US dollar for reconstructing Indira Gandhi Zoological Park.

a) 10

b) 20

c) 30

d) 40

Ans:b

 

24. The 40th edition of the International ..................... Book Fair was held recently.

a) Mumbai

b) Chhattisgarh

c) Maharashtra

d) Kolkata

Ans:d

 

25. HaloSource Inc. appoints ...................... as its India head.

a) Tamal Khan

b) Tamal Chatterji

c) Tamal Chaudhuri

d) Tamal Ghosh

Ans:c

 

26. Indian driver ..................... has won Lady Wigram Trophy motor race

a) Jehan Daruvala

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Rostow Ravanan

Ans:a

 

27. Mindtree has appointed ........................ as the CEO and managing director, and as the executive chairman of the company.

a) E.K. Harikumar

b) Subroto Bagchi

c) Krishnakumar Natarajan

d) Rostow Ravanan

Ans:d

 

28. Exim Bank of India and the Government of .................. have entered into a MoU for promotion of exports from the state.

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Ans:b

 

29. .............................will soon invest in Gold Monetisation Scheme.

a) Somnath Temple

b) Shirdi Temple

c) Balaji Temple

d) Vaishno Devi

Ans:a

 

30. ..................... President has declared economic emergency.

a) Chinese

b) German

c) Spanish

d) French

Ans:d

19-21 January 2016 Current Affairs MCQ Quiz

1. Jan Dhan accounts deposits has crossed Rs. ...................... crore.

a) 10,000

b) 20,000

c)30,000

d) 40,000

Ans:c

 

2. ................ and Railtel launches free public Wi-Fi service at Mumbai Central Station.

a) Google

b) Yahoo

c) MSN

d) Times

Ans:a

 

3. Former Deputy Speaker of ...................... Assembly Nirmala Gajwani died recently.

a) Uttarakhand

b) Chattisgarh

c) MP

d) Gujarat

Ans:d

 

4. .................. and DoT has signed MoU to develop National Action Plan for Skill Development in Telecom Sector.

a) NTPC

b) MSDE

c) BHEL

d) BSNL

Ans:b

 

5. Harry Potter actor ....................... passed away recently.

a) Alan Border

b) Alan Rickman

c) Alan Sukova

d) Alan Rele

Ans:b

 

6. ................... has elected Tsai Ing-wen as first female President.

a) South Korea

b) Taiwan

c) China

d) Japan

Ans:b

 

7. NASA has launched ...................... Rocket with Jason-3 Ocean-monitoring satellite.

a) SpaceX Falcon 6

b) SpaceX Falcon 7

c) SpaceX Falcon 8

d) SpaceX Falcon 9

Ans:d

 

8. Former .................. Governor Ventrapragada Rama Rao passed away recently.

a) Sikkim

b) Andhra Pradesh

c) Telangana

d) Odisha

Ans:a

 

9. State Bank of ....................... has launched online platform for Kerala State Electricity Board bill payments for remittance of electricity charges.

a) Travancore

b) Mysore

c) Hyderabad

d) Madras

Ans:a

 

10. Bollywood actor .......................... died recently.

a) Rajesh Vivek Upadhyay

b) Rajesh Vivek Patel

c) Rajesh Vivek Shukla

d) Rajesh Vivek Misra

Ans:a

 

11. Chinese President ................ has launched Asian Infrastructure Investment Bank.

a) Li Jinping

b) Xi Jinping

c) Ji Jinping

d) Yi Jinping

Ans:b

 

12. ........................ has tied-up with Mahindra for KUV100 online bookings.

a) Snapdeal

b) Myntra

c) Flipkart

d) Amazon

Ans:c

 

13. Delhi-based writer ...................... has won the Lorenzo Natali Media Prize for work on Khap panchayats.

a) Anil Anand

b) Anand Goteti

c) Anil Goteti

d) Ankita Anand

Ans:d

 

14. ....................... has been selected for Prof MV Pylee Award for the Distinguished Academician of India.

a) Illumina

b) Bill James

c) Jeff Bezos

d) Dr Jancy James

Ans:d

 

15. ....................... has become India's first fully organic state.

a) Sikkim

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:a

 

16. Madhya Pradesh government has signed four MoUs with .....................

a) China

b) Japan

c) Singapore

d) Russia

Ans:c

 

17. First 'Mahila Squad' has been commissioned for high-altitute posts of India-.....................border.

a) China

b) Japan

c) Singapore

d) Russia

Ans:a

 

18. World No.1 tennis player..................... has been inducted into International Tennis Hall of Fame recently.

a) Marat Safin

b) Helena Sukova

c) Justine Henin

d) Martina Hingis

Ans:a

 

19. Sania Mirza and Martina Hingis has clinched Sydney International title by defeating whom among the following?

a) Caroline Garcia and Marat Safin

b) Marat Safin and Kristina Mladenovic

c) Caroline Garcia and Helena Sukova

d) Caroline Garcia and Kristina Mladenovic

Ans:d

 

20. Who among the following has been appointed as new chairman of Assocham Karnataka?

a) S Shivakumar

b) S Babu

c) R Shivakumar

d) R Babu

Ans:c

 

21. DRDO has successfully test-fired anti-tank missile Nag in ................

a) Rajasthan

b) Gujrat

c)Jharkhand

d) Madhya Pradesh

Ans:a

 

22. ‘Sahayog – Kaijin 2016’: India and ..................... joint Coast Guard exercise has begun.

a) South Korea

b) Taiwan

c) China

d) Japan

Ans:d

 

23. India’s Grid-linked solar generation capacity has crossed ............ MW mark.

a) 3,000

b) 4000

c) 5,000

d) 6000

Ans:c

 

24. Union Government has signed a loan agreement with World Bank for Neeranchal National Watershed Project in ..............

a) Rajasthan

b) Gujrat

c)Jharkhand

d) New Delhi

Ans:d

 

25. India's ........................... has been elected to Board of Directors of AIIB.

a) S. Adikesavan

b) Yaduvendra Mathur

c) Dinesh Sharma

d) Shamsher Singh Rawat

Ans:c

 

26. .............. has launched a dedicated branch for start-ups in Bengaluru.

a) UCO Bank

b) Bank of Baroda

c) Bank of India

d) State Bank of India

Ans:d

 

27. Who among the following was honoured with Neerja Bhanot Award?

a) Subhashini Vasanth

b) Binny Bansal

c) Mukesh Bansal

d) Ravi Garikipati

Ans:a

 

28. Former Indian cricketr................... has launched two safety and awareness initiatives by the Mumbai Railway Police.

a) Virendra Sehwag

b) Rahul Dravid

c) Sachin Tendulkar

d) Saurav Ganguly

Ans:c

 

29. UNICEF has presented .................... with Danny Kaye Humanitarian Leadership Award

a) David Beckham

b) Tiger Woods

c) Pele

d) Lionel Messi

Ans:a

 

30. Who among the following has become the ‘most generous graduate’ of Yale School of Management?

a) Indra Nooyi

b) Chanda Kochar

c) Arundhati Bhattacharya

d) Priya Panchal

Ans:a

16-18 January 2016 Current Affairs MCQ Quiz

1. The book titled "MARU BHARAT SARU BHARAT" authored by Jain ........................ released recently.

a) Santish Acharya

b) Acharya Maharaj

c) Ganesh Acharya

d) Mahavir Verma

Ans:b

 

2. ....................... has been elected as UNICEF’s executive board member for 2016-2018.

a) Bhutan

b) Sri Lanka

c) Myanmar

d) Nepal

Ans:d

 

3. The 11th World Hindi Day was celebrated on ........ January.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans:a

 

4. ....................... was named as the Banker magazine's Global and Asia-Pacific Central Bank Governor of the Year 2015.

a) Urjit Patel

b) Raghuram Rajan

c) Subir Gokarn

d) Subir Sen

Ans:b

 

5. India and ................. military exercise Shakti-2016 started.

a) Germany

b) Spain

c) France

d) China

Ans:c

 

6. Rashtriya Ispat Nigam Limited has inked MoU with ....................... Government for investment of Rs 38500 crore.

a) Telangana

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:c

 

7. Who among the following has been appointed as the new Airbus Group’s vice president.

a) Amar Saraf

b) Abhay Saraf

c) Ashish Saraf

d) Akshay Saraf

Ans:c

 

8. Indian cricketer ......................... has been named ‘BCCI Women Cricketer of the Year’.

a) Mithali Raj

b) Jhulan Goswami

c) Ekta Bisht

d) Soniya Dabir

Ans:a

 

9. ...................was made honorary life member of Kolkata’s soccer outfit Mohammedan Sporting.

a) Salman Khan

b) Akshay Kumar

c) Shahrukh Khan

d) Amitabh Bachchan

Ans:d

 

10. The 20th National Youth Festival was inaugurated in .................

a) Indore

b) Jabalpur

c) Naya Raipur

d) Bhopal

Ans:c

 

11. The .................. soldiers to march down Rajpath on Republic Day 2016 along with Indian troops.

a) German

b) Spanish

c)French

d) Chinese

Ans:c

 

12. Prime Minister Narendra Modi will be the chief guest at sustainable agriculture meet in ....................

a) Gangtok

b) Agartala

c) Aizol

d) Imphal

Ans:a

 

13. Who among the following has been appointed as the new COO of Wipro.

a) Balkrishna Garg

b) Abidali Neemuchawala

c) G K Prasanna

d) Bhanumurthy B M

Ans:d

 

14. The Asian Development Bank will fund $..............-m corridor between Visakhapatnam-Chennai.

a) 640

b) 740

c) 840

d) 940

Ans:c

 

15. The Confederate of Indian Industry Partnership Summit 2016 was concluded in ...........................

a) Vishakhapatnam

b) Agartala

c) Aizol

d) Imphal

Ans:a

 

16. Who among the following has been appointed as new Registrar General and Census Commissioner?

a) C Chandramouli

b) Ashok Chawla

c) Subir Sen

d) Sailesh

Ans: ?

 

17. Who among the following has been appointed as new CEO of NITI Aayog?

a) Sindhushree Khullar

b) Ashok Chawla

c) Subir Sen

d) Amitabh Kant

Ans:d

18. Who among the following has been appointed as new Chairman of Competition Commission of India?

a) Devender Kumar Sikri

b) Ashok Chawla

c) Subir Sen

d) Amitabh Kant

Ans:a

 

19. Indigenously Built ASW Corvette INS Kadmatt has been commissioned in .......................

a) Kolkata

b) Visakhapatnam

c) Pune

d) Kochi

Ans:b

 

20. Who among the following has won Hilton Asian Tour Golfer of the Month?

a) Subir Sen

b) Phachara Khongwatmai

c) Miguel Tabuena

d) Himmat Rai

Ans:c

 

21. Who among the following has launched startup GRAIL to develop blood-based cancer tests?

a) Illumina

b) Bill Gates

c) Jeff Bezos

d) All of the above

Ans:d

 

22. Who among the following has been appointed as CEO of Flipkart?

a) Sachin Bansal

b) Binny Bansal

c) Mukesh Bansal

d) Ravi Garikipati

Ans:b

 

23. ............. Folk Dance finds place in Guinness Book of World Records.

a) Kerala

b) Bangal

c) Kullu

d) Manali

Ans:c

 

24. ................. has been declared the first state of the country to attain 'Total Primary Education'.

a) Telangana

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:b

 

25. Telangana became the first State in India to introduce compulsory gender education compulsory at graduate level.

a) Telangana

b) Kerala

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Ans:a

 

26. ....................... will launch new smartphone under Google’s Project Tango.

a) Micromax

b) Lenovo

c) Sony Ericsson

d) Nokia

Ans:b

 

27. The conference of QCG on Afghan Peace & Reconciliation was held in ......................

a) Taliban

b) Pakistan

c) Afghanistan

d) Iran

Ans:b

 

28. Anil Ambani-led Reliance Group signed MoU will set up naval facility in ................

a) Vishakhapatnam

b) Agartala

c) Aizol

d) Imphal

Ans:a

 

29. Veteran hindi poet ..................... wasconferred with 2015 Harikrishna Devsare Baalsahitya Award

a) Balkrishna Garg

b) Acharya Maharaj

c) Ganesh Acharya

d) Mahavir Verma

Ans:a

 

30. Barcelona superstar Lionel Messi wins Ballon d'Or award for world's best player for ...................

a) Third

b) Fourth

c) Fifth

d) Sixth

Ans:c

13-15 January Current Affairs MCQ Quiz

1. Human Resource Minister inaugurated the ....... edition of the New Delhi World Book Fair.

a) 41

b) 42

c) 43

d) 44

Ans:c

 

2. PM Narendra Modi has inaugurated Indian Science Congress in ....................

a) Mysuru

b) Bangalore

c) Hyderabad

d) Chennai

Ans:a

 

3. Who among the following has taken helm as UN High Commissioner for Refugees?

a) Filippo Grandi

b) António Guterres

c) Jack Butland

d) Wayne Rooney

Ans:a

 

4. ..................... has won 26th Lal Bahadur Shastri Hockey tournament.

a) SAIL

b) ONGC

c) NTPC

d) BHEL

Ans:b

 

5. The..............annual Golden Globe award was announced in California.

a) 71

b) 72

c) 73

d) 74

Ans:c

 

6. Who among the following has won best actor Golden Globe award?

a) Leonardo Di Caprio

b) Tom Hanks

c) Gerard Butler

d) Brat Pitt

Ans:a

 

7. Who among the following has won the best actress Golden Globe award?

a) Kate Winslet

b) Jennifer Lawrence

c) Julia Roberts

d) Brie Larson

Ans:d

 

8. Who among the following has won best director Golden Globe award?

a) Steven Speilbarg

b) James Camroon

c) Alejandro Inarritu

d) Klin Eastwood

Ans:c

 

9. Which among the following has won best Motion Picture – drama Golden Globe award?

a) The Martian

b) The Revenant

c) The Pianist

d) The Road

Ans:b

 

10. President of India Pranab Mukherjee has inaugurated the 88th Annual Conference of Nikhil Bharat Banga Sahitya Sammelan in ................

a) MP

b) UP

c) Jharkhand

d) West Bengal

Ans:d

 

11. As many as ........ Indian-origin people has been invluded in Forbes 2016 Under 30 list.

a) 45

b) 46

c)47

d) 48

Ans:a

 

12. ......................... Parliament began a process to formulate a new constitution with Prime Minister to set up Constitutional Assembly of all members for the purpose.

a) Sri Lanka

b) Bhutan

c) Singapore

d) Myanmar

Ans:a

 

13. ......................... has secured investments commitments to the tune of at least Rs. 250,104 crore.

a) Gujarat

b) MP

c) West Bengal

d) Andhra Pradesh

Ans:c

 

14. ...................... has come under governor’s rule .

a) Gujarat

b) Jammu and Kashmir

c) West Bengal

d) Andhra Pradesh

Ans:b

 

15. ............... has been re-appointed as RBI Deputy Governor for three years.

a) Ravindra Kalia

b) Urjit Patel

c) Hemant Kumar

d) Saagar Govil

Ans:b

 

16. The ......... Pravasi Bharatiya Diwas was held in New Delhi.

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans:b

 

17. Noted Hindi writer ..................... passed away recently.

a) Harish Trivedi

b) Raghuveer Chaudhary

c) Chandrakant Patil

d) Ravindra Kalia

Ans:d

 

18. ................... has aunched Immediate Payment Service.

a) IDBI Bank

b) UCO Bank

c) Andhra Bank

d) Allahabad Bank

Ans:c

 

19. .......................... has been named 2015 England Player of the Year.

a) Filippo Grandi

b) António Guterres

c) Jack Butland

d) Wayne Rooney

Ans:d

 

20. Who among the following has set a world record to win gold at Swedish Grand Prix?

a) Nishant Rao

b) Akshay Kothari

c) Apurvi Chandela

d) Sarosh Homi Kapadia

Ans:c

 

21. The Sania Mirza and Martina Hingis has won their first title of the new year while beating ............................ at the Brisbane International.

a) Sara Errani and Roberta Vinci

b) Angelique Kerber and Andrea Petkovic

c) Roberta Vinci and Andrea Petkovic

d) Sara Errani and Angelique Kerber

Ans:b

 

22. Who among the following has won third consecutive Chennai Open title?

a) Borna Coric

b) Stanislas Wawrinka

c) David Robert Jones

d) Duncan Jones

Ans:b

 

23. The first female Formula One driver died recently. Name her

a) Sara Errani

b) Maria Teresa de Filippis

c) Roberta Vinci

d) Andrea Petkovic

Ans:b

 

24. British singer Singer ...................... died recently.

a) David Bowie

b) Duncan Jones

c) Alexandria “Lexi” Zahra

d) David Robert Jones

Ans:a

 

25. ........................... is the new brand ambassador for Novo Nordisk's diabetes campaign.

a) Rahul Dravid

b) Anil Kumble

c) Sachin Tendulkar

d) VVS Laxman

Ans:c

 

26. The Union Cabinet has given approval for MoU that was signed with ...................... in the field of civil aviation.

a) Sri Lanka

b) Bhutan

c) Singapore

d) Myanmar

Ans:c

 

27. World's largest blue star sapphire has been discovered in .......................

a) Sri Lanka

b) Bhutan

c) Singapore

d) Myanmar

Ans:a

 

28. Union Government has launched Ganga Gram Yojana in ........................

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Andhra Pradesh

Ans:c

 

29. ..................... 's "Go Set a Watchman" has topped 2015 US Bestseller List.

a) Jeff Kinney

b) Harper Lee

c) EL James

d) Wesley So

Ans:b

 

30. Who among the following has pulled out of U-19 World Cup in Bangladesh due to safety concerns?

a) England

b) Fiji

c) Australia

d) Ireland

Ans:c

Sunday, February 14, 2016

10-12 January 2016 Current Affairs MCQ

1. Union government and the World Bank has signed a $........-million credit agreement.

a) 20

b) 30

c) 40

d) 50

Ans:d

 

2. ......................’s leading banks will soon open branches in India.

a) Iran

b) Iraq

c) Myanmar

d) Japan

Ans:a

 

3. Pakistan's Singer ....................... has got Indian Citizenship.

a) Ghulam Ali

b) Rahat Fateh Ali Khan

c) Adnan Sami

d) Atif Aslam

Ans:c

 

4. RBI asked the banks to open banks in villages with a population of more than .............

a) 3000

b) 4000

c) 5000

d) 6000

Ans:c

 

5. Who among the following has taken charge as the new CMD of defence PSU BEML Ltd?

a) T K Kurien

b) Abidali Neemuchwala

c) D.K.Hota

d) Dinesh Misra

Ans:c

 

6. .............. has completed acquisition of Alca-Lucent for 15.6 billion euro.

a) Sony

b) Motorola

c) Nokia

d) Samsung

Ans:c

 

7. Who among the following has been elected as Chairman of General Motors Board of Directors?

a) Kate Atkinson

b) Marc Wilmots

c) Josep Maria Bartomeu

d) Mary Barra

Ans:d

 

8. ......................... has won 2015 Costa Novel Prize for "A God in Ruins".

a) Kate Atkinson

b) Marc Wilmots

c) Josep Maria Bartomeu

d) Mary Barra

Ans:a

 

9. Toilets has been made mandatory to contest Panchayat polls in .................

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Bihar

Ans:d

 

10. India-.....................bus service has been resumed after 27 years.

a) Sri Lanka

b) Bhutan

c) Nepal

d) Myanmar

Ans:c

 

11. An Indian-origin cancer research expert ................................... has received Knighthood from Queen Elizabeth II.

a) Harpal Singh Kumar

b) Kala Patel

c) Daljit Lally

d) Ritesh Agarwal

Ans:a

 

12. Indian cricketer ......................... has been named ‘BCCI Cricketer of the Year’. while Mithali Raj was picked for the M.A. Chidambaram Trophy for the best women’s cricketer.

a) R Ashwin

b) Suresh Raina

c) Virat Kohli

d) Rohit Sharma

Ans:c

 

13. Who among the following has won............................. has won the Qatar Masters Open chess tournament.

a) Magnus Carlsen

b) Yu Yangyi

c) Vladimir Kramnik

d) Wesley So

Ans:a

 

14. Former Indian player and Bengal captain ........................ announced his retirement from cricket.

a) Harpal Singh Kumar

b) Kala Patel

c) Surya Shekhar Ganguly

d) Laxmi Ratan Shukla

Ans:d

 

15. Vocalist ............................... has been conferred 2015 Sangita Kalanidhi award.

a) Harish Trivedi

b) Raghuveer Chaudhary

c) Sanjay Subrahmanyam

d) Surya Shekhar Ganguly

Ans:c

 

16. Who among the following has taken charge as Vice Chairman of Wipro ?

a) T K Kurien

b) Abidali Neemuchwala

c) D.K.Hota

d) Dinesh Misra

Ans:a

 

17. Paytm has acquired Shifu for $.......... million that will enable the digital payments company to enrich customer experience

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

Ans:b

 

18. Who among the following has taken charge as CMD of Bharat Heavy Electricals Limited?

a) Dinesh Misra

b) Subir Sen

c) Chandrakant Patil

d) Atul Sobti

Ans:d

 

19. Arunima Sinha has scaled Mount Aconcagua in ...................

a) Argentina

b) Afghanistan

c) Myanmar

d) Japan

Ans:a

 

20. Which among the following has won the 2015 the South Asian Football Federation Cup championships?

a) India

b) Afghanistan

c) Myanmar

d) Japan

Ans:a

 

21. Film-maker ........................ will head panel on Censor Board revamp.

a) Rakeysh Omprakash Mehra

b) Bhawana Somaaya

c)Shyam Benegal

d) Piyush Pandey

Ans:c

 

22. ....................... has acquired online real estate portal Commonfloor.com

a) OLX

b) Quikr

c) Housing.Com

d) Magic Bricks

Ans:b

 

23. Former Chief Justice of India ........................ died recently.

a) Nishant Rao

b) Akshay Kothari

c) Sarosh Homi Kapadia

d) Piyush Pandey

Ans:c

 

24. LinkedIn has named .................. as India Country Manager.

a) Nishant Rao

b) Akshay Kothari

c) Sarosh Homi Kapadia

d) Piyush Pandey

Ans:b

 

25. The Supreme Court has directed ......................... government to make ........................ State Cooperative Tribunal functional.

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

26. Government has constituted ................... Committee to study wage structure of Gramin Dak Sevaks.

a) Kamlesh Chandra

b) Raghuveer Chaudhary

c) Sanjay Subrahmanyam

d) Surya Shekhar Ganguly

Ans:a

 

27. Union Government has allowed traditional bull-taming sports Jallikattu in ...................

a) Tamil Nadu

b) MP

c) Telangana

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

28. Who among the following has taken over as CMD of Ranchi-based Central Mine Planning & Design Institute Ltd.

a) Harpal Singh Kumar

b) Kala Patel

c) Surya Shekhar Ganguly

d) Shekhar Saran

Ans:d

 

29. .................... states have agreed to implement direct benefit of transfer in kerosene in 26 dSIxistricts.

a) Six

b) Seven

c) Eight

d) Nine

Ans:c

 

30. Which among the following has become first state to accept e-motor insurance policies?

a) Gujarat

b) MP

c) Telangana

d) Andhra Pradesh

Ans:c

7-9 January 2016 Current Affairs MCQ

1. Which edition of Globe Soccer Awards 2015 was conferred in Dubai?

a) Fourth

b) Fifth

c) Sixth

d) Seventh

Ans:c

 

2. Who among the following has won the best player of the year of Globe Soccer Awards 2015?

a) Lionel Messi

b) Marc Wilmots

c) Josep Maria Bartomeu

d) Jorge Mendes

Ans:a

 

3. Who among the following has won the best club of the year of Globe Soccer Awards 2015?

a) Chennaiyin FC

b) Munich River Plate

c) FC Bayern

d) FC Barcelona

Ans:d

 

4. ........................., the founding member of metal band Motorhead, died recently.

a) Ian Fraser Lemmy Kilmister

b) Yu Yangyi

c) Vladimir Kramnik

d) Wesley So

Ans:a

 

5. ......................... and South Korea has reached agreement on issue of comfort women.

a) UK

b) Australia

c) Myanmar

d) Japan

Ans:d

 

6. ....................... has been named as Tournament director of 2016 Hockey India League.

a) Bjorn Isberg

b) Muthukumar Balakrisnan

c) Andy Mair

d) Andy Isberg

Ans:a

 

7. Chief Minister of Jammu and Kashmir ............................ passed away.

a) Mufti Mohammad Sayeed

b) Mehbooba

c) Bruna Abdullah

d) Umar Abdullah

Ans:a

 

8. Wattan Ko Jano initiative: A programme that aims to expose youth from .................... to rest of India

a) UP

b) Jammu and Kashmir

c) Bihar

d) Karnatka

Ans:b

 

9. ............................. will be India's Ambassador To Israel.

a) Pavan Kapoor

b) Ritesh Agarwal

c) Hemant Kumar

d) Saagar Govil

Ans:a

 

10. India has successfully test-fired indigenously developed ...................... at Pokhran.

a) MBRL Pinaka I

b) MBRL Pinaka II

c) MBRL Pinaka III

d) MBRL Pinaka IV

Ans:b

 

11. Union Cabinet has given nod for India-........................ Civil Nuclear Cooperation deal.

a) UK

b) Australia

c) Myanmar

d) Japan

Ans:b

 

12. Union Govt has approved constitution of 69 bridges on Trilateral Highway in ..........................

a) UK

b) Australia

c) Myanmar

d) Japan

Ans:c

 

13. BHEL has commissioned a Prayagraj Super Thermal Power Project unit in ...........................

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Andhra Pradesh

Ans:c

 

14. .................................. has been appointed as DG of National Centre for Good Governance.

a) Karishma Shah

b) Dr Gyanendra D Bandgaiyan

c) Divya Nettimi

d) Nisha Chittal

Ans:b

 

15. ............................. has been appointed as CMD of Madras Fertilizers.

a) AB Khare

b) I Vijay Kumar

c) Shamim Hanfi

d) Suranjan Das

Ans:a

 

16. ............................. has been elected as General President of 105th Indian Science Congress.

a) Achyuta Samanta

b) Ramakant Rath

c) Alok Rai

d) Suranjan Das

Ans:a

 

17. Noted Gujarati writer ......................... passed away recently.

a) Harish Trivedi

b) Labshankar Thakar

c) Chandrakant Patil

d) Leeladhar Mandloi

Ans:b

 

18. ............................. has been appointed as Odisha Government’s Technical Advisor.

a) Karishma Shah

b) Dr Gyanendra D Bandgaiyan

c) Divya Nettimi

d) Sam Pitroda

Ans:d

 

19. HAL has tied up with Russian firm Rostech to build .............. Kamov helicopters.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

Ans:b

 

20. Indian Navy has successfully test fired ....................... long range missile from INS Kolkata.

a) Barak-5

b) Barak-6

c) Barak-7

d) Barak-8

Ans:d

 

21. Paramilitary forces soon to have ...................% reservation for women in constable level position.

a) 13

b) 23

c) 33

d) 43

Ans:c

 

22. International media conference was held in ......................

a) Mysuru

b) Bangalore

c) Hyderabad

d) Chennai

Ans:a

 

23. Soon ........................... will get Cauvery river gallery.

a) Mysuru

b) Bangalore

c) Hyderabad

d) Chennai

Ans:a

 

24. Industry body Internet and Mobile Association of India has appointed Freecharge founder ............................ as chairman.

a) Nishant Rao

b) Kunal Shah

c) Vishwas Patel

d) Ashish Patel

Ans:b

 

25. Noted Gujarati writer ........................... has been selected for 51st Jnanpith award.

a) Harish Trivedi

b) Raghuveer Chaudhary

c) Chandrakant Patil

d) Leeladhar Mandloi

Ans:b

 

26. China has launched ..................... dual-used geostationary satellite.

a) Gaofen-2

b) Gaofen-3

c) Gaofen-4

d) Gaofen-5

Ans:c

 

27. Veteran singer .............................passed away recently.

a) Dinesh Misra

b) Subir Sen

c) Chandrakant Patil

d) Leeladhar Mandloi

Ans:b

 

28. Ex Chief of Indian Army General .............................. passed away recently.

a) Om Prakash Malhotra

b) Ritesh Agarwal

c) Hemant Kumar

d) Saagar Govil

Ans:a

 

29. ................................. has bagged gold at National Weightlifting Championship.

a) Sushila Panwar and Lalchhanhimi

b) Sushila Panwar and Daljit Kaur

c) Lalchhanhimi and Rajwant Kaur

d) Rakhi Haldar and Kavita Devi

Ans:d

 

30. Which among the following state has won maiden Vijay Hazare trophy?

a) Gujarat

b) MP

c) UP

d) Andhra Pradesh

Ans:a

4-6 January 2016 Current Affairs MCQ

1. Sand artist ............................. 's Santa Claus sculpture has been featured in Limca Book of Records.

a) Sudarsan Pattnaik

b) Sudarsan Rao

c)Sudarsan Pawar

d) Sudarsan Pali

Ans:a

 

2. The World Health Organization has declared the end of Ebola virus transmission in .........................

a) Nigeria

b) Sierra Leone

c) Liberia

d) Republic of Guinea

Ans:d

 

3. Renowned science-fiction writer died recently. Name him.

a) George Clayton Johnson

b) George Clayton Nolan

c) William F. Nolan

d) William F. Johnson

Ans:a

 

4. Who among the following has got additional charge of CEO of NITI Aayog.

a) Amitabh Kanwal

b) Amitabh Kamal

c) Amitabh Kant

d) Amitabh Krishna

Ans:c

 

5. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the new building of .............................. Parliament built by India.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Bangladesh

Ans:d

 

6. An Indian-origin software engineer named Nandagopal Lakshminarayanan has won a prestigious award in the .......... for creating an innovative electronic smart key system.

a) US

b) UK

c) Germany

d) Russia

Ans:b

 

7. Who among the following has been facing the prospect of a four-year ban from cricket?

a) Kevin Peterson

b) Kane Williamson

c) Syed Kirmani

d) Kusal Perera

Ans:d

 

8. Direct-selling FMCG firm Amway India has announced Bollywood actor ....................... as its brand ambassador to promote Nutrilite range of the products.

a) Farhan Akhtar

b) Aishwarya Rai

c) Priyanka Chopra

d) Katrina Kaif

Ans:a

 

9. ‘Make in India Week’ will start from Feb ..............

a) 12

b) 13

c) 14

d) 15

Ans:b

 

10. Who among the following will be new CEO of Adani Ports and SEZ?

a) Karan Adani

b) Taran Adani

c) Sharan Adani

d) Kanan Adani

Ans:a

 

11. .......................... has signed $12.65 billion deal with Russia for nuclear power plants.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Bangladesh

Ans:d

 

12. India and .................. has signed 16 pacts to deepen bilateral cooperation.

a) US

b) UK

c) Germany

d) Russia

Ans:d

 

13. The World Bank has approved an additional financial assistance to ...................... of $35 million.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Pakistan

Ans:d

 

14. ..................... government allowed India to build its first Naval Base on the Assumption Island in the Indian Ocean region as a joint project.

a) Ireland

b) Iceland

c) Seychelles

d) Germany

Ans:c

 

15. Government of ........................ has signed a MoU with Microsoft India on technology initiatives.

a) Karnataka

b) West Bengal

c) Maharashtra

d) Andhra Pradesh

Ans:d

 

16. Union Government has announced ............. new IT-based initiatives for citizen-centric health services.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans:b

 

17. Who among the following has been Former Chief Justice of Karnataka and Kerala High Courts Justice V S Malimath died recently.

a) Karnataka

b) West Bengal

c) Maharashtra

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

18. Indigenously developed Air-to-Air missile ................ was successfully test fired.

a) Astra

b) Shastra

c) Lakhsya

d) Vashta

Ans:a

 

19. Good Governance Day was observed on .............. December across the country.

a) 23

b) 24

c) 25

d) 26

Ans:c

 

20. Former Wicket-Keeper ........................ has been nominated for 2015 Col. CK Nayudu Lifetime Achievement Award.

a) Kevin Peterson

b) Kane Williamson

c) Syed Kirmani

d) Kusal Perera

Ans:c

 

21. IT major .................... has launched first of its kind ‘Tap N Pay’ contactless digital payment wallet MoboMoney for the Indian masses.

a) Wipro

b) Tech Mahindra

c) Infosys

d) Cognizant

Ans:b

 

22. Veteran Bollywood actress ................... passed away.

a) Wahida Rehman

b) Saira Bano

c) Sadhna

d) Asha Parekh

Ans:c

 

23. Indian Oil Corporation and Oil India Ltd have signed a memorandum of understanding with .................. national oil company Rosneft.

a) Russian

b) German

c) Spanish

d) British

Ans:a

 

24. ...................... has finally launched 4G telecom service.

a) Reliance Jio

b) BSNL

c) Uninor

d) Tata Indecom

Ans:a

 

25. RBI has released report of .................... Committee on Medium-term Path on Financial Inclusion.

a) Vijay Kelkar

b) Amit Shah

c) Deepak Mohanty

d) Sanjeev Verma

Ans:c

 

26. ......................... have bagged 'Export Quality Excellence' award for the 11th time in a row.

a) CRI Pumps

b) BRI Pumps

c) YRI Pumps

d) LRI Pumps

Ans:a

 

27. Who among the following has grabbed silver medal in the 18th edition of the Asian Luge Championship held in Japan?

a) Shiva Keshavan

b) Hidenari Kanayama

c) Kim Dong-hyeon

d) Kim Kanayama

Ans:a

 

28. The 18th Session of the India-.............. Joint Commission Meeting was held in New Delhi.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Egypt

Ans:b

 

29. Oscar-winning cinematographer ................... passed away recently.

a) George Clayton Johnson

b) George Clayton Nolan

c) Kim Dong-hyeon

d) Haskell Wexler

Ans:d

 

30. Report of Committee on Revisiting & Revitalizing PPP Model has been released.

a) Vijay Kelkar

b) Amit Shah

c) Deepak Mohanty

d) Sanjeev Verma

Ans:a

1-3 January 2016 Current Affairs MCQ

1. Afghanistan has become ........rd member nation of the World Trade Organisation.

a) 161

b) 162

c)163

d) 164

Ans:c

 

2. Miss .................. beauty pageant was held for the first time since 1972.

a) Iraq

b) Iran

c) UAE

d) Syria

Ans:a

 

3. Who among the following has become first-ever Kiwi batsman to top ICC Test rankings?

a) Kevin Peterson

b) Kane Williamson

c) Kane Peterson

d) Kevin Williamson

Ans:b

 

4. Who among the following has won U-19 Singapore Squash Open?

a) Amar Singh

b) Akshay Singh

c) Abhay Singh

d) Ajay Singh

Ans:c

 

5. .................. has announced to adopt Chinese currency Yuan.

a) Philippines

b) Zimbabwe

c) England

d) South Africa

Ans: b

 

6. CCEA has approved ..................-crore rupees scheme for integrated development and management of fisheries.

a) 3000

b) 4000

c) 5000

d) 6000

Ans: a

 

7. CCEA has approved investment of ..................... crore rupees into ONGC Videsh

a) 3000

b) 4000

c) 5000

d) 6000

Ans: c

 

8. UN has launched 2016 as International Year of ............

a) Wheat

b) Rice

c) Pulses

d) Millets

Ans:c

 

9. Who has bagged top AIFF honours?

a) Pyari Xaxa and Bala Devi

b) Eugenson Lyngdoh and Pritam Kotal

c) Pritam Kotal and Bala Devi

d) Eugenson Lyngdoh and Bala Devi

Ans:d

 

10. West Bengal Government has approved proposal for formation of ............ new districts.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans: d

 

11..................... cricket captain Brendon McCullum has announced retirement recently.

a) New Zealand

b) Zimbabwe

c) England

d) South Africa

Ans: a

 

12. Bihar Chief Minister .................. has approved Patna Metro Rail project.

a) Nitish Kumar

b) Lalu Yadav

c) Sushil Modi

d) Tejasvi Pratap

Ans: a

 

13. Union Cabinet approved ................ Metro Rail Project Phase-1A.

a) Patna

b) Lucknow

c) Varansi

d) Jabalpur

Ans: b

 

14. .................. has become first Asian country to approve world's first-ever dengue vaccine.

a) Philippines

b) Zimbabwe

c) England

d) South Africa

Ans: a

 

15. The International Cricket Council (ICC) has announced ................... as ICC Spirit of Cricket Award.

a) Steven Smith

b) AB de Villiers

c) Brendon McCullum

d) R Ashwin

Ans:d

 

16. Who was announced as Men’s World Champion by International Tennis Federation 2015 World Champion?

a) Novak Djokovic

b) Andy Murray

c) Roger Federer

d) Rafael Nadal

Ans:a

 

17. Who was announced as Women’s World Champion by International Tennis Federation 2015 World Champion?

a) Serena Williams

b) Martina Hingis

c) Sania Mirza

d) Venus Williams

Ans:a

 

18. PM Narendra Modi has formally inaugurated the All-India conference of Directors General of Police in ..................

a) Gujarat

b) West Bengal

c) Maharashtra

d) Andhra Pradesh

Ans:a

 

19. ................... Government has approved proposal for formation of five new districts in the state.

a) Gujarat

b) West Bengal

c) Maharashtra

d) Andhra Pradesh

Ans:b

 

20. India's biggest wildlife rescue centre was commissioned in ...............

a) Nagpur

b) Kanpur

c) Kolkata

d) Jabalpur

Ans:a

 

21. Miss ................. Pia Alonzo Wurtzbach has been crowned Miss Universe 2015.

a) Philippines

b) Spain

c) Russia

d) Indonesia

Ans:a

 

22. Miss ................. Mireia Lalaguna Royo has been crowned Miss World 2015.

a) Philippines

b) Spain

c) Russia

d) Indonesia

Ans:b

 

23. The International Cricket Council (ICC) has announced ................... as ICC Test Cricketer of the Year.

a) Steven Smith

b) AB de Villiers

c) Brendon McCullum

d) R Ashwin

Ans:a

 

24. The International Cricket Council (ICC) has announced ................... as ICC Emerging Cricketer of the Year.

a) Meg Lanning

b) Khurram Khan

c) Josh Hazlewood

d) Faf du Plessis

Ans:c

 

25. Who among the following was crowned as the champions of the second Indian Super League (ISL) Football tournament?

a) Chennaiyin FC

b) Munich River Plate

c) FC Bayern

d) FC Barcelona

Ans:a

 

26. Who among the following has won 2015 FIFA Club World Cup?

a) Chennaiyin FC

b) Munich River Plate

c) FC Bayern

d) FC Barcelona

Ans:d

 

27. ............... Security Council has unanimously adopted resolution on Syria peace plan.

a) US

b) UKA

c) Germany

d) Russia

Ans:a

 

28. The International Cricket Council (ICC) has announced ................... as Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year.

a) Steven Smith

b) AB de Villiers

c) Brendon McCullum

d) R Ashwin

Ans: a

 

29. .......................... has been appointed as CEO of FSSAI.

a) Pawan Kumar Chaturvedi

b) Pawan Kumar Singh

c) Pawan Kumar Agarwal

d) Pawan Kumar Verma

Ans: c

 

30. FIFA’s Independent Ethics Committee has banned ........................ from football for 8 years.

a) Sepp Blatter and Josh Hazlewood

b) Josh Hazlewood and Michel Platini

c) Meg Lanning and Michel Platini

d) Sepp Blatter and Michel Platini

Ans: d

Thursday, February 11, 2016

28-31 December 2015 Current Affairs MCQ

1. ............................. voters have elected women candidates for first time in Municipal council polls

a) Iraq

b) Afghanistan

c) Saudi Arabia

d) Japan

Ans:c

 

2. Japan's Nozomi Okuharan and Kento Momota has won singles titles at World ............... Superseries Finals.

a) US

b) Dubai

c) UK

d) Australia

Ans:b

 

3. Indian-origin writer ................... has won 2015 South East Asian Write Award for Singapore.

a) J M Sali

b) J M Bali

c) J M Hali

d) J M Jali

Ans:a

 

4. Mumbai Police Commissioner Ahmad Javed appointed as Ambassador to .........................

a) Iraq

b) Afghanistan

c) Saudi Arabia

d) Japan

Ans:c

 

5. Mascot and Logo "Tikhor" of ............... South Asian Games unveiled.

a) 2016

b) 2017

c) 2018

d) 2019

Ans:a

 

6. ................ Committee has appointed to look into ONGC and RIL dispute on KG gas fields.

a) AP Shah

b) AP Verma

c) AP Sharma

d) AP Jha

Ans:a

 

7. Who among the following has been appointed as Chief Information Commissioner?

a) A.K. Mathur

b) D.K. Mathur

c) R.K. Mathur

d) S.K. Mathur

Ans:c

 

8. Noted writer and theatre artiste .......................... passed away recently.

a) Chatla Sriramulu

b) Chatla Srinidhi

c) Chatla Sriram

d) Chatla Srilata

Ans:a

 

9. ........................ has earned Garwood Award for Outstanding Global Leader in Open Innovation.

a) Arun Jaitley

b) Pranab Mukherjee

c) Dr Smriti Irani

d) Dr Ravi Shankar Prasad

Ans:b

 

10. UN has adopted resolution to observe................November as World Tsunami Awareness Day.

a) 5

b) 8

c) 11

d) 15

Ans:a

 

11. The Defence Acquisition Council has approved the purchase of .................. advance S-400 Triumf Air Defence Missile Systems.

a) Russian

b) Japanese

c) Chinese

d) American

Ans:a

 

12. Union HRD Ministry has launched the ......th All India Survey on Higher Education.

a) 6

b) 7

c) 8

d) 9

Ans:a

 

13. .................. Government has launched Anwesha scheme to provide free education to SC/ST students.

a) Odisha

b) Delhi

c) UP

d) MP

Ans:a

 

14. .................. Cabinet has decided to amend Constitution to address Madhesis' demands.

a) Russia

b) China

c) Kenya

d) Nepal

Ans:d

 

15. ...................... aerospace SpaceX has successfully launched and landed Falcon 9 rocket.

a) Russian

b) Japanese

c) Chinese

d) American

Ans:d

 

16. Mumbai’s iconic boulevard Marine Drive has completed ............ years.

a) 75

b) 100

c) 125

d) 150

Ans:b

 

17. The second World Internet Conference was concluded in ...................

a) US

b) UK

c) China

d) Jappan

Ans:c

 

18. Harvard University’s Public Health School will be opened in ................ centre.

a) Delhi

b) Mumbai

c) Bangalore

d) Hyderabad

Ans:b

 

19. ..................... has been appointed as Chief Operating Officer of Apple Inc.

a) Jeff Williams

b) Peter Dickinson

c) Itzhak Perlman

d) Robert Kutson

Ans:a

 

20. British Novelist ......................... passed away recently.

a) Jeff Williams

b) Peter Dickinson

c) Itzhak Perlman

d) Robert Kutson

Ans:b

 

21. The University of South Florida has announced a postgraduate fellowship in the name of .............................. to support talented Indian students to study abroad.

a) Dr Bhimrao Ambedkar

b) Mahatma Gandhi

c)Dr. APJ Abdul Kalam

d) Lal Bahadur Shastri

Ans:c

 

22. International Migrants Day was observed across the world on ............... December.

a) 18

b) 19

c) 20

d) 21

Ans:a

 

23. Indian-origin official .................. will lead Open Government Partnership.

a) Sanjay Pradhan

b) Sameer Pradhan

c) Samrat Pradhan

d) Sunil Pradhan

Ans:a

 

24. WTO has approved Afghanistan’s membership terms to join as..............member.

a) 162

b) 163

c) 164

d) 165

Ans:b

 

25. MLAs of ....................... Assembly has passed resolution to remove Speaker Nabam Rebia.

a) Manipur

b) Sikkim

c) Arunachal Pradesh

d) Mizoram

Ans:c

 

26. North India's first cable bridge was inaugurated at Basohali town of .........

a) Rajsthan

b) Jammu and Kashmir

c) UP

d) Uttarakhand

Ans:b

 

27. Who among the following Indian American was selected for US National Medal of Science 2015?

a) Rakesh K Jha

b) Rakesh K Jain

c) Rakesh K Verma

d) Rakesh K Jadav

Ans:b

 

28. The 30th National Consumers Right Day was observed across India on .......... December.

a) 24

b) 25

c) 26

d) 27

Ans:a

 

29. .................... became third mobile operator to launch 4G services in India.

a) Idea

b) Reliance

c) Uninor

d) BSNL

Ans:a

 

30. Who among the following has won gold in the 59th National shooting championship?

a) Gurpreet Singh

b) Sushil Kumar

c) Gagan Narang

d) Vijay Kumar

Ans:d

 

31. Renowned Israeli-US violinist ...................... has won 2016 Genesis Prize.

a) Jeff Williams

b) Peter Dickinson

c) Itzhak Perlman

d) Robert Kutson

Ans:c

 

32. ..................... from Rajasthan has won a Gold medal in the 59th National Shooting Championship in Delhi.

a) Geetakshi Dixit

b) Anjum Moudgil

c) Apurvi Chandela

d) Gautam H Bambawale

Ans:c

 

33. Who among the following has been appointed as India's High Commissioner to Pakistan?

a) Geetakshi Dixit

b) Anjum Moudgil

c) Apurvi Chandela

d) Gautam H Bambawale

Ans:d

 

34. ................. Government has banned 15-year-old diesel vehicles from plying.

a) UP

b) Bihar

c) Karnatka

d) Delhi

Ans:b

 

35. Narendra Modi has handed over .................’s UK Bar certificate to Gujarat CM Anandiben Patel.

a) Ramji

b) Shyamji

c) Madanji

d) Gopalji

Ans:b

 

36. .................... Government has appointed Gopal Subramanium Commission on DDCA scam.

a) Odisha

b) Delhi

c) UP

d) MP

Ans:b

 

37. The 10th WTO Ministerial Conference was concluded on in ................

a) Russia

b) China

c) Kenya

d) Nepal

Ans:c

 

38. China has launched DAMPE satellite to shed light on mysterious dark matter.

a) Russia

b) China

c) Kenya

d) Nepal

Ans:b

 

39. National Mathematics Day was observed to commemorate birth anniversary of Srinivasa Ramanujan on .............. December.

a) 22

b) 23

c) 24

d) 25

Ans:a

 

40. Who among the following has won 2015 BBC Sports Personality of the Year Award?

a) David Ferrer

b) Rafael Nadal

c) Roger Federer

d) Andy Murray

Ans:d

25-27 December 2015 Current Affairs MCQ

1. India and Unit........................ has launched a joint initiative 2016: ............... -INDIA Year of Education and Research.

a) US

b) UK

c)China

d) Japan

Ans:b

 

2. Who among the following has won 2016 Queen's Young Leaders Award?

a) Kartik Sawhney and Neha Sinha

b) Kartik Shah and Neha Swain

c) Kartik Verma and Neha Swain

d) Kartik Sawhney and Neha Swain

Ans:d

 

3. Who among the following has been awarded with honorary lifetime membership of MCC?

a) Arvind De Silva

b) M Muralidharan

c) Mahela Jayawardene

d) M Attapattu

Ans:c

 

4. ........................ has become the 10th country to ratify the Articles of Agreement (AoA) of Asian Infrastructure Investment Bank.

a) South Africa

b) Singapore

c) Luxembourg

d) United Kingdom

Ans:c

 

5. ............................ Government has constituted a task force for setting up an IFSC.

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) Gujarat

d) Delhi

Ans:a

 

6. "On My Terms: From the Grassroots to the Corridors of Power" an autobiography of ........................ was released recently.

a) Arun Jaitely

b) P Chidambaram

c) Sharad Pawar

d) Manohar Parrikar

Ans:c

 

7. Who among the following has been India and ....................... have inked a new MoU on taxation treaty.

a) South Korea

b) Myanmar

c) Japan

d) Mexico

Ans:a

 

8. World’s first dengue vaccine, Dengvaxia, has been approved for use in ................ .

a) South Korea

b) Myanmar

c) Japan

d) Mexico

Ans:d

 

9. Veteran Bollywood actor ......................... was honoured with the lifetime achievement award at the Dubai International Film Festival

a) Anupam Kher

b) Naseeruddin Shah

c) Om Puri

d) Shahrukh Khan

Ans:b

 

10. Union Government has appointed ......................... to head Judicial Committee on OROP.

a) D Narasimha Reddy

b) H Narasimha Reddy

c) L Narasimha Reddy

d) P Narasimha Reddy

Ans:c

 

11. UNESCO has designated ...................... as members of Creative Cities Network.

a) Varanasi and Jaipur

b) Varanasi and Vadodara

c)Vadodara and Jaipur

d) Varanasi and Surat

Ans:a

 

12. Biocon Limited has launched the generic version of hepatitis – ....... drug in the Indian market.

a) A

b) B

c) C

d) E

Ans:c

 

13. ...................... has launched its first UNESCO Biosphere Reserve Inle Lake.

a) South Korea

b) US

c) Myanmar

d) Japan

Ans:c

 

14. India and ..................... has signed protocol to amend double taxation avoidance pact.

a) South Korea

b) US

c) Myanmar

d) Japan

Ans:d

 

15. India and....................inked a number of pacts on bullet train, defence, civil nuclear energy.

a) South Korea

b) US

c) Myanmar

d) Japan

Ans:d

 

16. Mahindra Group has acquired .............. auto design firm Pininfarina.

a) Spanish

b) German

c) Italian

d) Korean

Ans:c

 

17. Who among the following has recently won the coveted Order of Merit crown of Asian Tour for year 2015?

a) Jeev Milkha Singh

b) Anirban Lahiri

c) Arjun Atwal

d) Jyoti Randhawa

Ans:b

 

18. ....................... International Finance Tec-City has announced the launch of the Phase-2 development.

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) Gujarat

d) Delhi

Ans:c

 

19. Indian-origin politician Pravin Gordhan has been appointed as .......................... ’s new Finance Minister.

a) South Africa

b) Singapore

c) Luxembourg

d) United Kingdom

Ans:a

 

20. Which state government has honoured Bappi Lahiri and Kumar Sanu with Lifetime Achievement Awards?

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) UP

d) Delhi

Ans:b

 

21. Which country's Prime Minister ahs recently visited Varanasi ?

a) South Korea

b) Myanmar

c) Japan

d) Mexico

Ans:c

 

22. Who among the following has been appointed as the Chairman of World Travel & Tourism Council?

a) Kapil Chopra

b) Kapil Sharma

c) Kapil Shah

d) Kapil Khanna

Ans:a

 

23. Who among the following has been appointed as the Managing Director of ABB India Ltd?

a) Sanjeev Sharma

b) Sanjeev Chopra

c) Sanjeev Shah

d) Sanjeev Khanna

Ans:a

 

24. Who among the following has been appointed as the MD & CEO of Metropolitan SE?

a) Udai Kumar

b) Udai Khanna

c) Udai Sinha

d) Udai Chopra

Ans:a

 

25. ........................... has inaugurated a new stock exchange, named Yangon Stock Exchange.

a) South Korea

b) Myanmar

c) Japan

d) Mexico

Ans:b

 

26. .................... has won 2015 Aegis Graham Bell Award for innovation in IoT.

a) Infosys

b) TCS

c) Wipro

d) Cognizant

Ans:c

 

27. Who among the following has clinched gold in 59th National Shooting Championships?

a) Anjum Moudgil

b) Elizabeth Susan Koshy

c) Gaayathri N

d) Priyal Keni

Ans:b

 

28. Indian cyclist..........................has become World No. 4 Cyclist.

a) Anjum Moudgil

b) Elizabeth Susan Koshy

c) Deborah Herold

d) Priyal Keni

Ans:c

 

29. ....................... has been honoured with Mailer Prize for Lifetime Achievement.

a) Kiran Desai

b) Jhumpa Lahiri

c) Salman Rushdie

d) Vikram Seth

Ans:c

 

30. Who among the following has become new SAIL chairman?

a) Prasoon Kumar Singh

b) Prakash Kumar Singh

c) Prateek Kumar Singh

d) Pravesh Kumar Singh

Ans:b

Thursday, February 4, 2016

22-24 December 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1.The .......................... government has conveyed its in-principle decision to the Ministry of Power of joining UDAY scheme.

a) Kerala

b) Andhra Pradesh

c)Karnataka

d) Tamilnadu

Ans:b

 

2. Who among the following has been appointed General Motors India head?

a) Kaher Kazem

b) Laher Kazem

c) Zaheer Kazem

d) Maher Kazem

Ans:a

 

3. Prime Minister Narendra Modi has issued two commemorative coins of .......... rupees and 10 rupees for the 125th birth anniversary of Dr. Babasaheb Bhim Rao Ambedkar.

a) 20

b) 50

c) 100

d) 125

Ans:d

 

4. ..................... has replaced Mauritius as top source of FDI into India.

a) Morroco

b) Malaysia

c) Singapore

d) Russia

Ans:c

 

5. Ministry of Railways flagged off first double decker ...................... train.

a) Ahmedabad-Mumbai

b) Goa-Mumbai

c) Delhi-Mumbai

d) Surat-Mumbai

Ans:b

 

6. .......................... has issued first-ever Red Alert on Air Pollution.

a) Russia

b) Beijing

c) Singapore

d) US

Ans:b

 

7. Who among the following has bagged 2015 BWF Player of the Year awards?

a) Chen Long and Carolina Marin

b) Zhao Yunlei and Bao Yixin

c) Chen Long and Zhao Yunlei

d) Zhao Yunlei and Carolina Marin

Ans:a

 

8. Singapore's Changi airport will run Jaipur and Ahmedabad airports.

a) Russia

b) Beijing

c) Singapore

d) Hong Kong

Ans:c

 

9. Which state has signed an Expression of Interest (EoI) agreement with Reitzel Group?

a) Andhra Pradesh

b) Maharashtra

c) Tamilnadu

d) Karnataka

Ans:d

 

10. Which among the following country has formally become a member of the Asian Infrastructure Investment Bank?

a) US

b) UK

c) China

d) New Zealand

Ans:d

 

11. ........................ has bagged 'Forbes Top 100 Middle East - Global Meets Local 2015' Award.

a) Wipro

b) Infosys

c)Tech Mahindra

d) TCS

Ans:c

 

12. ISRO’ PSLV-C29 has successfully launched 6 .................. satellites into space.

a) Singapore

b) US

c) UK

d) China

Ans:a

 

13. Who among the following justice has taken oath as Delhi's Lokayukta?

a) Reema Khetrapal

b) Reva Khetrapal

c) Reeta Khetrapal

d) Reena Khetrapal

Ans:b

 

14. " The Bose Brothers and Indian Independence – An Insider’s Account" was authored by .............................

a) Meena Bose

b) Madhuri Bose

c) Misha Bose

d) Meera Bose

Ans:b

 

15. IRCTC has tied up with .............. for e-catering payments.

a) Freecharge

b) Paytm

c) Freepay

d) PayU

Ans:b

 

16. .............................. has partnered with Khan Academy for free online education.

a) Ajijz Premji Trust

b) Ambani Trust

c) Tata Trusts

d) Hinduja Trust

Ans:c

 

17. Who among the following was presented the Padma Vibhushan award?

a) Sanjeev Kumar

b) Dilip Kumar

c) Raj Kumar

d) Rishi Kapoor

Ans:b

 

18. Pune and ..................... has become the interim franchises in IPL till 2017.

a) Balsad

b) Surat

c) Rajkot

d) Ahmedabad

Ans:c

 

19. Renowned agro-economist and veteran leader of farmers ....................... passed away recently.

a) Sharad Anantrao Joshi

b) Bharat Anantrao Joshi

c) Popat Anantrao Joshi

d) Bhagat Anantrao Joshi

Ans:a

 

20. National Green Tribunal has ordered ban on registration of new diesel-run vehicles in ................ to curb the growing menace of air pollution.

a) Kolkata

b) Mumbai

c) Delhi

d) Bangalore

Ans:c

 

21. Indian-American entrepreneur .............................. will be conferred with Uttar Pradesh Ratna Award.

a) Frank Christener

b) Frank Islam

c)Frank Boddh

d) Frank Jain

Ans:b

 

22. Which state has become the first to allow MLAs raise online question?

a) Andhra Pradesh

b) Maharashtra

c) Tamilnadu

d) Karnataka

Ans:b

 

23. The SmartCity..................will open in January last.

a) Kochi

b) Kolkata

c) Chennai

d) Bangalore

Ans:a

 

24. ‘Biz Bridge’ meet will be held soon in ..........................

a) Kochi

b) Kolkata

c) Chennai

d) Bangalore

Ans:b

 

25. Indo-................... bilateral naval exercise Indra Navy-15 has commenced on Visakhapatanam.

a) Russia

b) Beijing

c) Singapore

d) US

Ans:a

 

26. Lalit Modi back as ........................... Cricket Association President.

a) Delhi

b) UP

c) Rajasthan

d) Maharshtra

Ans:c

 

27. Who among the following will launch cricket comic series 'Hyper Tygers’

a) Suresh Raina

b) Virat Kohli

c) Rohit Sharma

d) MS Dhoni

Ans:c

 

28. IISc Banglore has bagged solar panel research and development contract from ....... Military.

a) US

b) UK

c) Chinese

d) Japanese

Ans:a

 

29. Human Rights Day was on .......... December observed across the world.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans:a

 

30. TIME Magazine has named German Chancellor.............................as 2015 ‘Person of the Year’.

a) Angela Merkel

b) Donald Trump

c) Joseph Stalin

d) Richard Nixon

Ans:a

Wednesday, February 3, 2016

19-21 December 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1.India’s ....................... has won gold medal in World Bodybuilding and Physique Championships.

a) Thakur Anoop Singh

b) Arambam Bedi

c)Thingbaijam Sarita

d) Thingbaijam Sangeeta

Ans:a

 

2. Justice Tirath Singh Thakur has sworn in as.........Chief Justice of India.

a) 41

b) 42

c) 43

d) 44

Ans:c

 

3. The Union Cabinet has approved DTAC agreement with .....................

a) China

b) Japan

c) South Korea

d) North Korea

Ans:b

 

4. Union Cabinet has approved signing of MoU between India and .............. on visa facilitation.

a) UAE

b) Iran

c) Iraq

d) Afghanistan

Ans:b

 

5. Navy has inducted a fully indigenous decoy system .....................

a) Mandeeh

b) Parveesh

c) Maareech

d) Sarvesh

Ans:c

 

6. First India International Science Festival was held at IIT-....................

a) Kanpur

b) Mumbai

c) Delhi

d) Kharagpur

Ans:c

 

7. .................. has signed Integrity Pact with Transparency International India.

a) NTC

b) TII

c) NTPC

d) IFBI

Ans:a

 

8. ........................ Chamber of Industry and Commerce has held an interactive session on ‘US-India business: Opportunities and Challenges’ .

a)Bangalore

b) Chennai

c) Madurai

d) Kerala

Ans: a

 

9. YouTube has opened its first video production studio in ...............

a) India

b) Brazil

c) Pakistan

d) Afghanistan

Ans: a

 

10. ................ and ISRO has launched satellite-based portal to monitor pipelines.

a) BHEL

b) SAIL

c) GAIL

d) NTPC

Ans: c

 

11. Which country has defeated Belgium by 2-1 to win 2014-2015 Men’s Hockey World League final?

a) Australia

b) Argentina

c) Netherlands

d) Germany

Ans:a

 

12. ................... has granted a license for production of first manned two seater electric aircraft RX1E known as RX1E by the Civil Aviation Administration of .................

a) China

b) US

c) UK

d) Japan

Ans:a

 

13. The public sector ................ Shipyard Ltd has launched the nineteenth of the 20 Fast Patrol Vessels being built for Indian Coast Guard.

a) Cochin

b) Vishakhapattanam

c) Mumbai

d) Portblair

Ans:a

 

14. Chief Economic Advisor Dr ........................... led Committee has recommended standard rate for Goods and Services Tax at 17 to 18 %.

a) Amith Subramanian

b) Arvind Subramanian

c) Ajeya Subramanian

d) Abhay Subramanian

Ans:b

 

15. ............................. has become the first state in the country to start Rotavirus vaccination project under the Universal Immunisation Programme.

a) UP

b) MP

c) Himachal Pradesh

d) Gujarat

Ans:c

 

16. ....................... has entered longest recession since 1930s.

a) Brazil

b) Spain

c) Norway

d) US

Ans:a

 

17. The Union Cabinet has approved setting up of .......... new Indian Institutes of Technology (IITs).

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans:d

 

18. Indian-American ............................... has been named as Chairperson of RSNA.

a) Dr Vijay M Rai

b) Dr Vijay M Rao

c) Dr Vijay M Roy

d) Dr Vijay M Ray

Ans:b

 

19. Vijay Kumar Choudhary has been elected as .............. Assembly Speaker.

a) UP

b) MP

c) Bihar

d) Chattisgarh

Ans:c

 

20. Which among the following bank has launched country's first 'display variant' debit card?

a) UCO Bank

b) Axis Bank

c) HDFC Bank

d) ICICI Bank

Ans:b

 

21.Who among the following Industrialist has died recently?

a) MAM Ramaswamy

b) Rajah Sir Annamalai Chettiar

c) Rajah Sir MA Muthiah Chettiar

d) MRM Ramanathan Chettiar

Ans:a

 

22. Adidas India’s ..................... has won prestigious INBA Award.

a) Pulin Kumar

b) Tulin Kumar

c) Kulin Kumar

d) Mulin Kumar

Ans:a

 

23. ................... will become Tata Group’s strategic banking partner.

a)ACBC

b) DCBC

c) ICBC

d) MCBC

Ans:c

 

24. ........................... has become first state to launch Rotavirus vaccination project.

a) Uttarakhand

b) Madhya Pradesh

c) Uttar Pradesh

d) Himachal Pradesh

Ans:d

 

25. .................... Pact on Water and Climate Change Adaptation has been announced

a) US

b) India

c) Paris

d) Germany

Ans:c

 

26. .................... Government has launched International festival on Birds as an international bird-watching destination.

a) UP

b) MP

c) Himachal Pradesh

d) Gujarat

Ans:a

 

27. ........................ Federal Parliament has passed.................... Citizenship Amendment Bill, 2015 to strip citizenship of convicted persons on terrorism charges.

a) Australia

b) US

c) UK

d) Germany

Ans:a

 

28. The Reserve Bank of India has cancelled the certificate of registration of ........... non-banking finance companies.

a) 46

b) 56

c) 66

d) 76

Ans:b

 

29. The 44th Navy Day was observed on ......... December.

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

Ans:a

 

30. The International Volunteer Day was observed on ....... December across the world.

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Ans:a

16-18 December 2015 Current Affairs MCQ Quiz

1. Which bank to shut down private banking business in India?

a) Morgan Stanley

b) Citibank

c) Royal Bank of Scotland

d) HSBC

Ans:d

 

2. Who among the following has been appointed as Secretary General of Commonwealth of Nations?

a) Patricia Scotland

b) Kamalesh Sharma

c) Kamalesh Varma

d) Patricia England

Ans:a

 

3.The UNESCO Fellini medal will be awarded in..................... for the first time at the 46th International Film Festival.

a) India

b) China

c) Japan

d) US

Ans:a

 

4. P. V. Sindhu won a women’s singles match in Macau Open title for...............time.

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans:b

 

5. Bangladesh, Bhutan, India and Nepal (BBIN) Friendship Motor Car Rally was flagged off from .........................

a) Mizoram

b) Manipur

c) Assam

d) Sikkim

Ans:c

 

6. Who among the following has won 2015 Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix?

a) Nico Hulkenberg

b) Sergio Perez

c) Nico Rosberg

d) Lewis Hamilton

Ans:c

 

7. The International Day for the Abolition of Slavery was observed globally on ................. December.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans:b

 

8. India and ...................... has launched the International Solar Alliance.

a) Spain

b) China

c) France

d) Japan

Ans:c

 

9. Three-day Mayyazhi Mahotsavam was kicked off in ..........................

a) Goa

b) Dadra & Nagar Haveli

c) Andman & Nicobar

d) Puducherry

Ans:d

 

10. International Monetary Fund has included ..........'s Yuan into its elite reserve currency basket.

a) North Korea

b) South Korea

c) Japan

d) China

Ans:d

 

11. According to India State of Forest Report 2015, India’s forest and tree cover has been increased by................Square kilometre.

a) 2081

b) 3081

c)4081

d) 5081

Ans:d

 

12. Footballer Robert Lewandowski awarded with ............. Guinness World Record certificates for scoring five goals in nine minutes.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans:b

 

13. New Mangalore Port Trust in association with ................ Chamber of Commerce and Industry and Nanjangud Industries Association has organized a trade meet.

a) Hydearabad

b) Kerala

c) Mysore

d) Bangalore

Ans:c

 

14. The ................ Development Authority was awarded with E-India Award.

a) Dehradun

b) Mumbai

c) Delhi

d) Kerala

Ans:c

 

15. Renowned .................... player Lakshminarayana Subramaniam will be honoured with the Sangeet Samman at the ITC Sangeet Sammelan 2015.

a) Sitar

b) Santoor

c) Sarangi

d) Violin

Ans:d

 

16. Who among the following has been appointed as new PHDCCI President?

a) Mahesh Shriram

b) Alok Shriram

c) Alok Gupta

d) Mahesh Gupta

Ans:d

 

17. Who among the following has been appointed as its new retail bank head of Mashreq, Dubai's third-biggest bank?

a) Subroto Tim

b) Subroto Sam

c) Subroto Som

d) Subroto Hem

Ans:c

 

18. The.............................military has conducted test of the Barak-8 missile, jointly developed with India.

a) Israel

b) Iran

c) Italy

d) Ireland

Ans:a

 

19. Which bank has tied up with the Navodhan Charitable Foundation in its efforts for timely detection of cancer?

a) UCO Bank

b) Canara Bank

c) HDFC Bank

d) ICICI Bank

Ans:b

 

20. India has successfully test-fired the indigenously built nuclear-capable ............................. missile from a test range off the Odisha coast.

a) Agni-I

b) Agni-II

c) Agni-III

d) Agni-IV

Ans:a

 

21. ............................. Women will Vote and Contest in Municipal Elections for the First time.

a) Saudi Arabia

b) Iran

c) Israel

d) Afghanistan

Ans:a

 

22. The country's second largest passenger car manufacturer ......................... has launched its CSR initiative

a) Tata Motors Ltd.

b) Hyundai Motor India Ltd.

c) Mahindra & Mahindra Ltd.

d) Maruti Suzuki India Ltd.

Ans:b

 

23. Indian Coast Guard has commissioned interceptor boat ‘......................’ into its fleet.

a) ICGS C-420

b) ICGS C-421

c) ICGS C-422

d) ICGS C-423

Ans:c

 

24. Great Britain has won the 2015 Davis Cup tennis title by defeating.....................

a) Australia

b) Czech Republic

c) United States

d) Belgium

Ans:d

 

25. ICC has suspended ..................... spinner Sunil Narine for illegal bowling action.

a) Indian

b) West Indies

c) England

d) South Africa

Ans:b

 

26. Renowned .................... player Ustad Sabri Khan died recently.

a) Sitar

b) Santoor

c) Sarangi

d) Violin

Ans:c

 

27. Who among the following has assumed Presidency of the Royal Society?

a) Sir Venkatraman Ramankrishnan

b) Sir Venkatraman Ramakrishnan

c) Sir Venkatraman Shyamakrishnan

d) Sir Venkatraman Atulkrishnan

Ans:b

 

28. Union Government has launched ................. injection as part of Global Polio Endgame Strategy.

a) IPV

b) JPV

c) OPV

d) UPV

Ans:a

 

29. ......................... has received lifetime achievement award at Asian Business Leadership Forum 2015.

a) Hinduja Brothers

b) Goyel Brother

c) Raheja Brothers

d) Tata Ltd

Ans:a

 

30. Russian ............................... Eldar Ryazanov died recently.

a) Painter

b) Actor

c) Film-maker

d) Singer

Ans:c